Kolacja niskowęglowodanowa to doskonały sposób na zakończenie dnia w zdrowy i smaczny sposób. Dla osób stosujących dietę keto lub low carb, ważne jest jednak, aby posiłki były nie tylko niskowęglowodanowe, ale także smaczne i pełne wartości odżywczych. Dodatkowo należy pamiętać, że ostatni posiłek w ciągu dnia, powinien być lekkostrawny i niezbyt duży objętościowo, tak aby nie wystąpiły problemy z zaśnięciem czy niepożądane dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poniżej znajdziesz kilka inspirujących pomysłów na kolacje, które spełniają te wymagania.
Gdy myślimy o kolacji niskowęglowodanowej, zależy nam na potrawach, które są łatwe do przygotowania, a jednocześnie pyszne i pożywne. Oto kilka pomysłów, które z pewnością przypadną Ci do gustu:
1. Grillowany łosoś z warzywami - łosoś jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszowe omega-3 i białko. Połącz go z grillowanymi warzywami, takimi jak cukinia, papryka i brokuły, aby stworzyć zbilansowany posiłek.
2. Sałatka z kurczakiem i awokado - kurczak jest źródłem białka, a awokado zdrowych tłuszczów. Dodaj do nich świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórek i liście szpinaku, a otrzymasz sycącą sałatkę, która zaspokoi Twój głód.
3. Krewetki w maśle czosnkowym - to eleganckie danie, które przygotujesz w kilka minut. Krewetki podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku i świeżej natki pietruszki to prawdziwa uczta. Możesz też dodać nieco świeżej papryczki chilli.
Kolacja niskokaloryczna to posiłek, który dostarcza niewielką ilość kalorii, ale powinien być bogaty w wartości odżywcze. Na dietach niskowęglowodanowych charakteryzuje się przede wszystkim dużą zawartością białka i zdrowych tłuszczów, a niską zawartością węglowodanów. Dzięki temu pomaga w kontroli wagi, wspiera metabolizm i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo nie obciąża jelit i żołądka.
Kluczowe elementy kolacji niskokalorycznej, na które warto zwrócić uwagę to:
Na diecie low carb, podobnie jak w przypadku innych diet spożywanie kolacji jest ważne, dlatego nie pomijaj tego posiłku. Pomaga on organizmowi zregenerować się po aktywnym dniu, przez dostarczenie odpowiednich substancji odżywczych. Ostatni posiłek, powinno się spożyć najpóźniej 2-3 h przed snem.
Chociaż dieta low carb ogranicza spożycie węglowodanów, nie oznacza to całkowitej ich eliminacji. Ważne jest, aby wybierać zdrowe źródła węglowodanów, które dostarczają błonnika, witamin i minerałów. Niską zawartość węglowodanów znajdziesz w warzywach takich jak brokuły, kalafior, cukinia, szpinak, jarmuż. Nie każdy wie, że węglowodany znajdują się też w orzechach i nasionach. Sięgaj m.in. po nasiona chia i migdały. Dostarczą Twojemu organizmowi błonnik i zdrowe tłuszcze. Na diecie low carb możesz również spożywać pełnoziarniste produkty, choć w ogarniczonych ilościach. Najlepsze będą kasze takie jak quinoa czy kasza gryczana.
Nie masz pomysłów na niskowęglowodanowe kolacje? Spieszymy z pomocą! Sprawdź nasze 3 smaczne przepisy, które możesz wykorzystać na kolację:
Faszerowane papryki mięsem mielonym
Składniki:
- 2 duże papryki
- 200 g mięsa mielonego (kurczak lub indyk)
- 1 cebula, posiekana
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Przekrój papryki na pół i usuń nasiona.
3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
4. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze wysmażone.
5. Dodaj pomidora i przyprawy, gotuj przez kilka minut.
6. Faszeruj papryki mięsem, ułóż na blaszce i piecz przez 20-25 minut.
Omlet ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 3 jajka
- garść świeżego szpinaku
- 50 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka masła klarowanego
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzej patelnię i roztop masło.
2. Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż zwiędnie.
3. W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem.
4. Wlej jajka na patelnię, dodaj ser feta.
5. Smaż na średnim ogniu, aż omlet się zetnie.
Sałatka z wędzonym łososiem
Składniki:
- 110 g mieszanki sałat
- 170 g wędzonego łososia
- 1 średnie awokado, pokrojone w plasterki
- ½ średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
Sos do sałatki:
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka erytrytolu w proszku
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Odmierz i przygotuj wszystkie składniki.
2. Umieść składniki sosu do sałatki w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Alternatywnie, dodaj składniki do pustego słoika i wstrząśnij, aż się połączą.
3. W dużej misce wymieszaj mieszankę sałat z sosem.
4. Dodaj cebulę i ponownie wymieszaj.
5. Na wierzchu ułóż łososia i plasterki awokado, następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Kolacje niskowęglowodanowe mogą być różnorodne, smaczne i proste do przygotowania. Dzięki odpowiednim przepisom możesz cieszyć się pysznymi posiłkami, które wspierają Twoją dietę i zdrowie. Smacznego!