Jednym z największych wyzwań dla osób, które wchodzą w fazę adaptacji na diecie ketogenicznej, jest konieczność zrezygnowania ze spożywania tradycyjnego pieczywa z mąki. Zakaz dotyczy zarówno korzystania z wypieków pszennych, żytnich, jak i stworzonych z innych wysokowęglowodanowych surowców spożywczych. Fani chrupkich bułek i chlebów nie muszą jednak być zawiedzeni tymi restrykcjami. Dzięki wykorzystaniu dozwolonych produktów niskowęglowodanowych wyprodukowanie własnego pieczywa ketogenicznego nie jest wcale niemożliwe. Co więcej, nie będzie ono odbiegać znacząco smakiem od bułek typu graham czy chleba wieloziarnistego.
Przygotowaliśmy garść informacji dotyczących zasad spożywania pieczywa na diecie ketogenicznej. Wskazujemy, jaki chleb na keto wybrać. Podpowiadamy również, dlaczego chleb z twarogu keto stanowi optymalną alternatywę dla zwykłych wypieków pszennych. Na końcu artykułu znajdziesz przepis, dzięki któremu będziesz w stanie zrobić chleb we własnej kuchni.
Dieta ketogeniczna jest jadłospisem restrykcyjnym, który wyklucza spożycie licznej grupy produktów żywnościowych. Wśród nich wyróżnia się m.in. dania wysokoprzetworzone, soki owocowe oraz dużą część warzyw, przede wszystkim zawierających skrobię. Osoby, które decydują się przejść na tryb żywienia keto, muszą również unikać wypieków, przekąsek pszennych i pieczywa wytwarzanego z niektórych ziaren. Należy zrezygnować z tradycyjnych bułek pszennych, bagietek francuskich i wielu rodzajów chleba.
W wielu sklepach średnio i wielkopowierzchniowych znajdziemy wewnętrzne piekarnie, a obok nich stanowiska z wykładanymi wypiekanymi produktami. Z pewnością należy takich miejsc unikać, ponieważ zdecydowana większość asortymentu (o ile nie cały), nie powinien być brany pod uwagę w jadłospisie ketogenicznym. Jeśli mamy wątpliwości, czy dana bułka lub chleb może być w naszym przypadku spożyta, warto poprosić obsługę o przedstawienie wartości kalorycznej wraz z podziałem na poszczególne składniki żywnościowe. Najlepiej zdrowy chleb keto wykonać samodzielnie – korzystając z robota kuchennego lub ręcznie łącząc poszczególne składniki. Wśród pieczywa polecanego przez dietetyków dla osób stosujących dietę keto wyróżnia się m.in.:
Chleb keto z twarogu stanowi świetną alternatywę dla standardowego pieczywa. Spożycie takiego wypieku powinny brać pod uwagę osoby, które nie chcą rezygnować z porannych lub wieczornych kanapek. Twaróg tłusty jest bogatym źródłem tłuszczu i białka. Posiada jednocześnie niewielką ilość węglowodanów. W 100 gramach takiego twarogu znajdziemy ich ok. 3,5 grama. Podobną zawartość węglowodanów będzie posiadał twaróg półtłusty, jednakże jest on bogatszy w białka i uboższy w tłuszcze. Swoją uwagę powinniśmy zatem skupić na twarogu pełnotłustym. Jak samodzielnie upiec taki chlebek? Przydadzą nam się następujące składniki:
Przepis jest niezwykle łatwy do zrealizowania. W pierwszej kolejności mielimy kilkukrotnie twaróg, a następnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Masę wylewamy do foremki i pieczemy przez niespełna godzinę w temperaturze ok. 180 stopni. Po upieczeniu produkt musi przez kilkanaście minut odpocząć – pozwólmy mu wystygnąć, a następnie możemy wyjąć go z foremki.
Ser twarogowy to jeden z wariantów sera białego, czyli produktu niezwykle popularnego na polskich stołach. Jego spożycie uwarunkowane jest kilkoma względami. Przede wszystkim jest to składnik wielu tradycyjnych dań regionalnych, które od wieków budowały kulturę kulinarną naszego kraju. Twaróg jest produktem zdrowym i stosunkowo tanim, dzięki czemu jest chętnie włączany do różnych diet, m.in. wysokobiałkowych i niskowęglowodanowych. Ser ten jest źródłem łatwoprzyswajalnych składników pokarmowych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Posiada także szereg witamin, m.in. A, D i E. Z uwagi na niewielką zawartość sodu, może być polecany dla osób unikających soli w codziennej diecie.
Jedną z topowych propozycji, zarówno pod kątem łatwości przygotowania, jak i smaku, jest chleb keto z twarogu i siemienia lnianego. Dzięki wyróżnionym przez nas proporcjom stworzysz wypiek, który będzie zawierał dużą ilość tłuszczu i jednocześnie stosunkowo niewielką ilość węglowodanów. Składniki potrzebne do przyrządzenia chlebka, wraz z wyróżnieniem ich ilości oraz bilansu makroskładników, wpisaliśmy w poniższą tabelkę.
Składniki na chleb z twarogu i siemienia lnianego
Nazwa | Liczba gramów | Wartość kcal | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|---|
Twaróg tłusty | 250 | 370 | ~20 g | ~8,8 g |
Siemię lniane | 70 | 350 | ~22 g | ~11,5 g |
Mąka kokosowa | 50 | 235 | ~23 g | ~3,5 g |
Jajka - 3 szt | 170 | 235 | ~20 g | ~1 g |
Proszek do pieczenia | 15 | ~0 | ~0 g | ~0 g |
Olej do posmarowania foremki | 10 | 90 | ~10 g | ~0 g |
Przyprawy (sól, pieprz, papryka) | 10 | ~0 | ~0 g | ~0 g |
Cały chleb z przepisu zawiera ok. 1280 kcal, 91 gramów tłuszczów oraz 24,8 węglowodanów.
Podobnie jak w przypadku wcześniejszego przepisu, tutaj także na samym początku musimy rozdrobnić twaróg. Można przecisnąć go przez maszynkę do mielenia, umieścić w blenderze bądź posłużyć się najzwyklejszym widelcem. Następnie łączymy wszystkie składniki i mieszamy – celem jest uzyskanie w miarę jednolitej masy. Przekładamy całość do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej olejem. Chleb keto z twarogu i siemienia lnianego pieczemy w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej. Czas przygotowania jest zależny od wykorzystanego urządzenia. Najczęściej będzie to ok. 45 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy chlebek jest już gotowy.