Czy istnieje bezpieczny, słodki i zimny deser, który nie spowoduje utraty dotychczasowych rezultatów diety ketogenicznej? Okazuje się, że tak. Jeśli szukasz takich zamienników, to wypróbuj lody ketogeniczne, dzięki którym ochłodzisz się w gorący dzień bez ryzyka zaburzenia stanu ketozy. Wielu producentów słodyczy wdraża do swojego asortymentu produkty typu low carb, które cechują się niską zawartością węglowodanów. Ważne jest jednak, aby takie lody nie były dosładzane sacharozą, fruktozą i innymi kalorycznymi zamiennikami cukru. Co warto wiedzieć o dozwolonych na keto lodach? Na jakie szczegóły warto zwracać uwagę podczas wybierania poszczególnych produktów dostępnych w sklepie? I wreszcie – jak samemu stworzyć taki przysmak? O tym wszystkim piszemy poniżej.
Lody śmietankowe produkowane są z naturalnej lub sproszkowanej śmietanki. Producenci dodają do tego typu produktów składniki, które mają na celu zagęszczenie ich konsystencji oraz urozmaicenie ich smaku. Wśród popularnych dodatków można wyróżnić śmietankę w proszku, mleko zagęszczone, a także odtworzone i odtłuszczone mleko krowie. W zwykłych lodach śmietankowych znajdziemy olej kokosowy, cukier i szereg substancji stabilizujących. Taka mieszanka dodatków niekoniecznie sprawdzi się na diecie ketogenicznej. Większość wymienionych produktów posiada bardzo dużą ilość węglowodanów, a w szczególności cukrów prostych. Osoby trzymające się keto jadłospisu muszą zatem unikać zwykłych lodów śmietankowych. Nie ma znaczenia, czy są to słodycze znane z reklam, czy też mówimy o lodach rzemieślniczych, najczęściej sprzedawanych w niewielkich budkach. Niemalże każdy taki produkt może być obficie dosładzany zwykłym cukrem, co jednoznacznie eliminuje go z ketogenicznego planu żywieniowego.
Jak zaspokoić ochotę na lodowy deser bez naruszania zasad keto diety? Tak naprawdę mamy trzy zalecane możliwości.
1. Zakup gotowych lodów keto z marketu lub sklepów ze zdrową żywnością. Warto zwracać uwagę na skład produktu, w tym na liczbę węglowodanów oraz zawartość substancji słodzących. Keto lody coraz częściej pojawiają się w sklepach, dlatego nie będziemy mieć problemu z zakupem śmietankowego odpowiednika.
2. Zakup mieszanki keto do samodzielnego sporządzenia lodów w domu. W wielu sklepach stacjonarnych i internetowych możemy kupić gotową mieszankę lodową, która posiada rozkład makroskładników zgodny z założeniami diety ketogenicznej. Taki produkt wyrabia się samodzielnie, np. zalewając je wodą i wkładając na kilka godzin do zamrażalnika.
3. Samodzielne stworzenie lodów ketogenicznych przy użyciu kilku składników. Zalecany przez nas sposób na stworzenie pysznej, zimnej i śmietankowej bazy. Do takich lodów możemy później dodać wiele innych dodatków, w tym aromatów czy dodatków z wysokim udziałem tłuszczów w składzie.
Własnoręczne przygotowanie ketolodów śmietankowych nie jest trudne. Tak naprawdę potrzebujemy jedynie czterech obowiązkowych składników. Oczywiście, w Internecie znajdziemy także inne przepisy, nieco różniące się od tego, który jest zawarty w naszym artykule. Wierzymy jednak, że przedstawiona przez nas propozycja jest na tyle prosta, iż każdy będzie w stanie sporządzić ją w kuchni. Przyda nam się:
● 240 ml tłustej śmietany (30 lub 36%).
● 2 jajka kurze.
● Kilka łyżeczek słodzika (stewii lub erytrytolu)
● Kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Wlej śmietanę do rondla i wsyp do niego słodzik. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj na niewielkim ogniu. Ubij żółtka i powoli dołóż je do rondla – nie przestając mieszać. Po wymieszaniu się ze sobą składników pozostaw je do wystygnięcia. Kiedy zawartość garnka schłodzi się, dodaj do niej ubite na sztywno białka. Przełóż całość do pojemnika i trzymaj w zamrażalniku przez kilka godzin. Przygotowana porcja lodów (dla czterech osób) ma łącznie ok. 30 gramów węglowodanów, czyli ok. 7,5 grama na osobę. Dla porównania zwykły lód śmietankowy na patyku ma ich ok. 12-15 gramów, w tym znaczący udział cukrów.
Mascarpone to tłusty, biały ser śmietankowy, który cechuje się niezwykle dużą zawartością tłuszczów w swoim składzie. W niektórych produktach można się doliczyć nawet 45 gramów tłuszczów w 100 gramach tego produktu. Jednocześnie mascarpone jest ubogi w węglowodany – co czyni go idealną bazą do stworzenia pysznych lodów ketogenicznych. Z uwagi na gęstą konsystencję serka, podczas samodzielnego tworzenia lodów, warto dodać do mieszanki nieco tłustej śmietany. Do wykonania przepisu przyda się także naturalna laska wanilii. Całość można dosłodzić, najlepiej erytrytolem lub innym, preferowanym słodzikiem.
Sposób wykonania:
● Rozpuść słodzik w śmietanie (120 g) – tym razem na zimno, aby nie doprowadzić do przypadkowego ścięcia się sera na dalszym etapie.
● Dodaj zawartość laski wanilii lub kilka kropel aromatu.
● Dodaj 130 gramów sera mascarpone i wymieszaj wszystko ze sobą.
● Przełóż zawartość miski do pojemnika i włóż go do zamrażalnika na kilka godzin.
Lody ketogeniczne o smaku truskawkowym można stworzyć na bazie przygotowanych już lodów śmietankowych lub mascarpone. W takim przypadku należy dodać zblendowane lub pokrojone owoce tuż przed przełożeniem masy do zamrożenia. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby truskawki rozdrobnić i wykorzystać je jako polewa lodowa, którą serwujemy już po przełożeniu deseru na talerz. Duża garść truskawek ma ok. 100 gramów, w tym zawiera 5,7 gramów węglowodanów. To zaś czyni owoce dozwolonymi na diecie ketogenicznej (jeśli oczywiście spożywamy je z umiarem, czyli nie przekraczając rozsądnych ilości). Z truskawek możemy przygotować również orzeźwiający sorbet. Po zblendowaniu owoców należy dołożyć do nich słodzik i wymieszać wszystko ze sobą. Następnie przelewamy mus do foremek (najlepiej tych dedykowanych na lody sorbetowe). Kilka godzin w zamrażarce i gotowe – truskawkowy deser uzyska pożądaną konsystencję. Bez względu na to, jaką wersję keto lodów wybierzesz – życzymy smacznego!
Szukasz pomysłów na inne keto słodkoścu? Sprawdź nasz eBook "Keto na słodko"! Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na proste i szybkie desery i wypieki.