Tradycyjne, smażone chipsy są przekąską wysokokaloryczną. Posiadają znaczący udział tłuszczów w swoim składzie i obfitują w ogromną ilość skumulowanych węglowodanów. Są dodatkowo przyprawiane mieszankami, których podstawę stanowi w dużej mierze cukier. Z uwagi na swój skład i bilans makro, tego typu snacki nie mogą być spożywane przez osoby wprowadzające lub utrzymujące stan ketozy. Czy istnieją jakiekolwiek inne propozycje stojące w kontrze do zwykłych chipsów ziemniaczanych, które można bezpiecznie dołożyć do jadłospisu ketogenicznego?
W niniejszym artykule staramy się znaleźć tego typu produkty. Wskazujemy, dlaczego jedzenie wysokoprzetworzonej przekąski nie jest obojętne dla organizmu w stanie ketozy. Zaproponujemy także alternatywę, którą każdy z nas może przygotować we własnej kuchni. Sprawdź, jak zrobić albo gdzie kupić prawdziwe keto chipsy.
Chipsy to chrupiąca, lubiana przekąska, którą znają niemal wszyscy. Są one częstym towarzyszem imprez i stanowią przysmak osób, które lubią oglądać filmy lub mecze przed telewizorem. Chipsy, ze względu na łatwość przechowywania, można spożywać na biwakach, w podróży, pracy i innych miejscach, w których najdzie nas na to ochota. Złą wiadomością dla osób będących na keto jest fakt, iż przekąska ta posiada bardzo dużą liczbę węglowodanów. Mała garść chipsów popularnej marki ma ok. 10 gramów tego składnika. Oznacza to, że zjedzenie małego opakowania wypełniłoby dzienny limit węglowodanów możliwych do spożycia dla osoby, która trzyma się jadłospisu ketogenicznego.
Przekąska jest produkowana z ziemniaków – pokrojonych w cienkie paski lub przetworzonych, najczęściej w formie rozdrobnionych płatków ziemniaczanych. W procesie smażenia lub wypiekania chipsów z ziemniaków odparowuje woda. Produkt staje się bardziej skondensowany i lżejszy, przez co zyskuje wyższe stężenie składników odżywczych. Porównanie makro przedstawiliśmy w tabeli zamieszczonej poniżej.
Nazwa produktu | Liczba kcal w 100 g | Tłuszcze w 100 g | Węglowodany w 100 g |
---|---|---|---|
Ziemniaki | 79 | ~0,1 | ~16,5 |
Chipsy z pokrojonych ziemniaków | 500 | ~30 | ~52 |
Chipsy z płatków ziemniaczanych | 510 | ~32 | ~52 |
Mogłoby się wydawać, iż ziemniaki, które nie powinny być spożywane na keto, mają bardzo dużą zawartość węglowodanów. Jak widać, chipsy mają ich jeszcze więcej, przez co bez wątpienia można je zaliczyć do produktów, które muszą zostać całkowicie wyeliminowane z keto jadłospisu. Mowa oczywiście o chipsach ziemniaczanych, chrupkach kukurydzianych i innych popularnych przekąskach, które są produkowane z kalorycznych zbóż, niektórych jarzyn czy owoców. Nasuwa się więc pytanie – jakie chipsy na diecie keto byłyby dozwolone? Okazuje się, że wielu producentów zdecydowało się wdrożyć do swojego asortymentu produktowego przekąski, które cechują się niewielką zawartością składników odżywczych niepożądanych na keto. Więcej o ketogenicznych alternatywach dla chipsów piszemy poniżej.
Niech nie zmyli Cię fakt, że opakowanie chipsów jest w większości wypełnione powietrzem. Precyzując, jest to azot, który znajduje się we wnętrzu i utrzymuje chrupki w odpowiednim stanie. Mimo iż w małej paczce nie znajdziemy zbyt wielu chipsów, to są one na tyle wysokowęglowodanową przekąską, że i tak nie należy po nie sięgać. Znacznie lepiej rozejrzeć się za alternatywami. Postanowiliśmy wyróżnić kilka ogólnodostępnych produktów, które można nazwać dumnie „keto chipsami”. Bez problemu nabędziemy je przez Internet, a nawet znajdziemy na półkach sklepowych, przede wszystkim w dużych dyskontach i supermarketach. Oto nasze TOP 5 gotowych do kupienia chipsów keto.
1. Keto chipsy w formie krakersów od CambioLabs – stworzone przede wszystkim z błonnika bambusowego oraz babki jajowatej, przez co mają niską zawartość węgli (1,2 g na 100 g produktu).
2. Chipsy keto w formie prażynek wieprzowych od AMMI – wyprodukowane ze skórek wieprzowych, oleju, soli, serwatki, śmietanki, sera i przypraw (mają znikomą zawartość węglowodanów).
3. Chipsy kokosowe od Green Essence – naturalne chipsy z pokrojonego kokosa (ok. 23,7 g węgli w 100 g produktu).
4. Chipsy z sera dojrzewającego od Wild Willy – w 100% z sera twardego dojrzewającego, zapiekanego w wysokiej temperaturze (zawartość węgli to ok. 0,5 g na 100 g produktu).
Ketogeniczne chipsy można bez problemu zrobić w domu. Wystarczy tylko mieć nieco czasu i ochoty na stworzenie takiej przekąski. Istnieje wiele produktów żywnościowych, które po podgrzaniu do wysokiej temperatury uzyskują smak zbliżony do omawianego przysmaku. Dobrym przykładem jest jarmuż, który można polać oliwą, a następnie wstawić do piekarnika na kilka minut – kontrolując temperaturę tak, aby zielone listki zbyt mocno nie zbrązowiały. Jarmuż posiada średnio 2,5 g węglowodanów w 100 gramach liści, a więc z powodzeniem może zostać wpisany do ketogenicznego planu żywieniowego. Wśród innych pomysłów możemy wyróżnić także:
Do przygotowania przekąski będziemy potrzebować piekarnika lub frytkownicy beztłuszczowej. Opcjonalnie część produktów możemy poddać obróbce termicznej na rozgrzanej patelni. Oprócz naczynia należy przygotować również mieszankę ulubionych przypraw bez cukru. Świetnie sprawdzi się prosta mieszanina: sól, pieprz i papryka mielona (może być wędzona). W zależności od preferencji chipsy przyprawiamy przed lub po przygotowaniu. Mamy nadzieję, że nasze inspiracje przyniosą wam sporo radości – szczególnie podczas chrupania. Życzymy udanego przyrządzania i smacznego!