Omlet to apetyczne danie w formie smażonego placka, którego głównym składnikiem są jajka. Tradycyjna forma potrawy pochodzi ze starożytnej Persji. Współcześnie, w wielu krajach świata, spożywa się kilkadziesiąt wariantów naleśników jajecznych. W kuchni prowansalskiej popularny jest omlet Crespéou, Włosi chętnie jedzą Frittatę zaś Koreańczycy zajadają się Gyeran-mari. Każdy z tych przepisów może zostać zmodyfikowany tak, aby był przyjazny osobom stosującym się do założeń diety ketogenicznej.
Jak usmażyć niskowęglowodanowy omlet, który stanie się zarówno apetycznym, jak i ketogenicznym wariantem śniadaniowym? W poniższym materiale wyróżniamy kilka najpopularniejszych propozycji na keto omlet charakteryzujący się niską zawartością węglowodanów oraz wysoką ilością tłuszczów w składzie. Koniecznie zapoznaj się ze szczegółami przyrządzania omletów na słodko, z masłem orzechowym oraz serkiem mascarpone.
Przepis na stworzenie pysznego omletu powinien być prosty i intuicyjny w wykonaniu. W końcu jest to danie, które przyrządza się w zaledwie kilkanaście minut – bez marnowania czasu w kuchni. Taką właśnie propozycją na szybkie i efektywne energetycznie śniadanie lub kolację jest keto omlet na słodko, do którego warto dodać świeże, sezonowe owoce. Czy każdy słodki omlet spełnia założenia diety ketogenicznej? Z pewnością nie. Przede wszystkim należy wystrzegać się:
Biorąc pod uwagę te zasady, opracowaliśmy przepis na słodkie danie omletowe, które przygotujesz w niespełna kwadrans. Poniżej wyróżniamy listę wymaganych składników oraz bilans makroskładników przypadający na jedną porcję dla jednej osoby.
Produkt | Ilość | Kcal | Zawartość tłuszczu | Zawartość węgli |
---|---|---|---|---|
Małe jajo kurze | 3 szt. | 214 | ~15 g | ~0,9 g |
Śmietana 30% | 25 g | 73 | ~7,5 g | ~0,8 g |
Bezkaloryczny słodzik w proszku | 10 g | 0 | ~0 g | ~0 g |
Olej do smażenia | 2 łyżki | 177 | ~20 g | ~0 g |
Jagody | 50 g | 26 | ~0,3 g | ~4,5 g |
Truskawki | 50 g | 18 | ~0,2 g | ~2,8 g |
Mąka kokosowa | 1 łyżka | 57 | ~5,4 g | ~0,8 g |
Masło orzechowe to składnik, który znacząco zmienia smak wielu potraw. Aromatyczny krem z arachidów czy orzechów laskowych znacząco polepsza aromat zarówno posiłków na słodko, jak i dań wytrawnych. Warto jednak pamiętać, że nie każde masło orzechowe jest dozwolone na diecie ketogenicznej. Przykładowo, orzechy nerkowca posiadają średnio nawet 33 gramy węglowodanów w 100 gramach produktu. Z kolei orzechy włoskie mają ich trzykrotnie mniej – zawierając przeciętnie 11 gramów w 100 gramach suchej masy. Odrobina masła orzechowego nie powinna wybić ze stanu ketozy, ale zajadanie się nim łyżkami, może przynieść ten niepożądany efekt. Masło orzechowe na diecie keto powinno być:
Tak przygotowany omlet zawiera 565 kcal oraz 48,4 g tłuszczów oraz 9,8 g węglowodanów.
Sposób przygotowania słodkiego omleta w stylu keto:
Wbij jajka do naczynia, roztrzep je szpatułką i delikatnie posól. Dodaj mąkę kokosową, śmietanę oraz słodzik. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Masa nie może posiadać dużych grudek. Rozgrzej patelnię z olejem. Przelej masę i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Zdejmij omlet na talerz, posmaruj go resztą śmietany i dodaj owoce – zmiksowane lub w formie stałej. Złóż keto omlet na pół i ciesz się niskowęglowodanowym posiłkiem bogatym w tłuszcze!
W naszym przepisie skorzystaliśmy z masła orzechowego stworzonego z orzechów ziemnych, czyli popularnych arachidów. Mają one ok. 14 gramów węglowodanów w 100 gramach masy, a do stworzenia jednego omleta posłużyła nam niewielka ich garść – ważąca niespełna 40 gramów, dzięki czemu nie przekroczyliśmy zalecanych ilości węglowodanów dla diety ketogenicznej. W tabeli przedstawiliśmy pełne zestawienie produktowe wraz z wyróżnionymi współczynnikami makro.
Produkt | Ilość | Kcal | Zawartość tłuszczów | Zawartość węgli |
---|---|---|---|---|
Małe jajo kurze | 3 szt. | 214 | ~15 g | ~0,9 g |
Śmietana 30% | 25 g | 73 | ~7,5 g | ~0,8 g |
Bezkaloryczny słodzik w proszku | 10 g | 0 | ~0 g | ~0 g |
Olej do smażenia | 2 łyżki | 177 | ~20 g | ~0 g |
Wiórki kokosowe | 1 łyżka | 42 | ~4 g | ~0,7 g |
Masło orzechowe | 33 g | 203 | ~16 g | ~4,8 g |
Mąka kokosowa | 1 łyżka | 57 | ~5,4 g | ~0,8 g |
Tak przygotowany omlet ma 766 kcal, 67,9 tłuszczów oraz 8 g węglowodanów.
Sposób przygotowania keto omleta z masłem orzechowym:
Mieszamy ze sobą poszczególne składniki w głębokim naczyniu: jajka, śmietanę, słodzik i mąkę kokosową. Na rozgrzany olej przelewamy utworzoną masę, która powinna mieć jednolity wygląd. Smażymy placek jajeczny z obu stron przez ok. 2 minuty. Po ściągnięciu smarujemy go masłem orzechowym oraz oprószamy wiórkami kokosowymi. W taki sposób można stworzyć szybką przekąskę śniadaniową, która ma znakomity rozkład makroskładników dla osób stosujących się do wymagań jadłospisu ketogenicznego.
Kolejną naszą propozycją na wysokotłuszczowego omleta dla fanów diety keto jest danie urozmaicone serkiem mascarpone. Ten kremowo-śmietankowy ser powinien być bardzo dobrze znany wszystkim osobom, które utrzymują się na diecie keto, ponieważ posiada bardzo mało węglowodanów. Poniżej pełna lista zakupów.
Produkt | Ilość | Kcal | Zawartość tłuszczów | Zawartość węgli |
---|---|---|---|---|
Małe jajo kurze | 3 szt. | 214 | ~15 g | ~0,9 g |
Ser mascarpone | 2 łyżki | 189 | ~40 g | ~5,1 g |
Sos czekoladowy bez cukru | 2 łyżki | 0 | ~0 g | ~0 g |
Olej do smażenia | 2 łyżki | 177 | ~20 g | ~0 g |
Masło extra | 15 g | 110 | ~12,4 g | ~0 g |
Tak przygotowany omlet ma 690 kcal, 87,4 g tłuszczów oraz 6 g węglowodanów.
Sposób przygotowania keto omleta z mascarpone:
Wyrób masę podobnie, jak w przypadku poprzednich przepisów (tutaj, zamiast śmietany, użyj mascarpone). Do masy dodaj także miękkie masło. Przelej całość na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż przez dwie minuty z każdej strony. Po zdjęciu na talerz można się zajadać daniem, które warto udekorować dietetycznym sosem czekoladowym bez cukru lub samodzielnie stworzoną ketonellą (ketogenicznym wariantem popularnego kremu z kakao).