Omlet to apetyczne danie w formie smażonego placka, którego głównym składnikiem są jajka. Tradycyjna forma potrawy pochodzi ze starożytnej Persji. Współcześnie, w wielu krajach świata, spożywa się kilkadziesiąt wariantów naleśników jajecznych. W kuchni prowansalskiej popularny jest omlet Crespéou, Włosi chętnie jedzą Frittatę zaś Koreańczycy zajadają się Gyeran-mari. Każdy z tych przepisów może zostać zmodyfikowany tak, aby był przyjazny osobom stosującym się do założeń diety ketogenicznej.

Jak usmażyć niskowęglowodanowy omlet, który stanie się zarówno apetycznym, jak i ketogenicznym wariantem śniadaniowym? W poniższym materiale wyróżniamy kilka najpopularniejszych propozycji na keto omlet charakteryzujący się niską zawartością węglowodanów oraz wysoką ilością tłuszczów w składzie. Koniecznie zapoznaj się ze szczegółami przyrządzania omletów na słodko, z masłem orzechowym oraz serkiem mascarpone.

Omlet na słodko keto - przepis


Przepis na stworzenie pysznego omletu powinien być prosty i intuicyjny w wykonaniu. W końcu jest to danie, które przyrządza się w zaledwie kilkanaście minut – bez marnowania czasu w kuchni. Taką właśnie propozycją na szybkie i efektywne energetycznie śniadanie lub kolację jest keto omlet na słodko, do którego warto dodać świeże, sezonowe owoce. Czy każdy słodki omlet spełnia założenia diety ketogenicznej? Z pewnością nie. Przede wszystkim należy wystrzegać się:

  • dodawania cukru oraz miodu,
  • korzystania z dużej ilości owoców obfitujących we fruktozę;
  • dodawania do mieszanki omletowej mąki pszennej lub skrobi zagęszczającej;
  • polewania omletu stopioną czekoladą czy dodawania słodkiej bitej śmietany;
  • stosowania tłuszczów nienadających się do smażenia w wysokiej temperaturze np. olej lniany, sezamowy czy z pestek winogron.

Biorąc pod uwagę te zasady, opracowaliśmy przepis na słodkie danie omletowe, które przygotujesz w niespełna kwadrans. Poniżej wyróżniamy listę wymaganych składników oraz bilans makroskładników przypadający na jedną porcję dla jednej osoby.

Keto omlet na słodko – składniki i wartości kaloryczne

ProduktIlośćKcalZawartość
tłuszczu
Zawartość
węgli
Małe jajo
kurze
3 szt.214~15 g~0,9 g
Śmietana 30%25 g73~7,5 g~0,8 g
Bezkaloryczny
słodzik
w proszku
10 g0~0 g~0 g
Olej do
smażenia
2 łyżki177~20 g~0 g
Jagody50 g26~0,3 g~4,5 g
Truskawki50 g18~0,2 g~2,8 g
Mąka kokosowa1 łyżka57~5,4 g~0,8 g


Masło orzechowe to składnik, który znacząco zmienia smak wielu potraw. Aromatyczny krem z arachidów czy orzechów laskowych znacząco polepsza aromat zarówno posiłków na słodko, jak i dań wytrawnych. Warto jednak pamiętać, że nie każde masło orzechowe jest dozwolone na diecie ketogenicznej. Przykładowo, orzechy nerkowca posiadają średnio nawet 33 gramy węglowodanów w 100 gramach produktu. Z kolei orzechy włoskie mają ich trzykrotnie mniej – zawierając przeciętnie 11 gramów w 100 gramach suchej masy. Odrobina masła orzechowego nie powinna wybić ze stanu ketozy, ale zajadanie się nim łyżkami, może przynieść ten niepożądany efekt. Masło orzechowe na diecie keto powinno być:

Tak przygotowany omlet zawiera 565 kcal oraz 48,4 g tłuszczów oraz 9,8 g węglowodanów.

Sposób przygotowania słodkiego omleta w stylu keto:

  • niesłodzone,
  • niesolone,
  • ubogie w węglowodany,
  • naturalne (bez konserwantów i barwników),
  • zrobione z orzechów laskowych (mają ok. 6-7 gramów węglowodanów na 100 gramów produktu) lub innych niskowęglowodanowych orzechów.

Keto omlet z masłem orzechowym - przepis

Wbij jajka do naczynia, roztrzep je szpatułką i delikatnie posól. Dodaj mąkę kokosową, śmietanę oraz słodzik. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Masa nie może posiadać dużych grudek. Rozgrzej patelnię z olejem. Przelej masę i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Zdejmij omlet na talerz, posmaruj go resztą śmietany i dodaj owoce – zmiksowane lub w formie stałej. Złóż keto omlet na pół i ciesz się niskowęglowodanowym posiłkiem bogatym w tłuszcze!

W naszym przepisie skorzystaliśmy z masła orzechowego stworzonego z orzechów ziemnych, czyli popularnych arachidów. Mają one ok. 14 gramów węglowodanów w 100 gramach masy, a do stworzenia jednego omleta posłużyła nam niewielka ich garść – ważąca niespełna 40 gramów, dzięki czemu nie przekroczyliśmy zalecanych ilości węglowodanów dla diety ketogenicznej. W tabeli przedstawiliśmy pełne zestawienie produktowe wraz z wyróżnionymi współczynnikami makro.

Keto omlet z masłem orzechowym – składniki i wartości kaloryczne

ProduktIlośćKcalZawartość
tłuszczów
Zawartość
węgli
Małe jajo
kurze
3 szt.214~15 g~0,9 g
Śmietana 30%25 g73~7,5 g~0,8 g
Bezkaloryczny
słodzik
w proszku
10 g0~0 g~0 g
Olej do
smażenia
2 łyżki177~20 g~0 g
Wiórki kokosowe1 łyżka42~4 g~0,7 g
Masło
orzechowe
33 g203~16 g~4,8 g
Mąka kokosowa1 łyżka57~5,4 g~0,8 g

Tak przygotowany omlet ma 766 kcal, 67,9 tłuszczów oraz 8 g węglowodanów.

Sposób przygotowania keto omleta z masłem orzechowym:

Mieszamy ze sobą poszczególne składniki w głębokim naczyniu: jajka, śmietanę, słodzik i mąkę kokosową. Na rozgrzany olej przelewamy utworzoną masę, która powinna mieć jednolity wygląd. Smażymy placek jajeczny z obu stron przez ok. 2 minuty. Po ściągnięciu smarujemy go masłem orzechowym oraz oprószamy wiórkami kokosowymi. W taki sposób można stworzyć szybką przekąskę śniadaniową, która ma znakomity rozkład makroskładników dla osób stosujących się do wymagań jadłospisu ketogenicznego.

Omlet z mascarpone keto - przepis


Kolejną naszą propozycją na wysokotłuszczowego omleta dla fanów diety keto jest danie urozmaicone serkiem mascarpone. Ten kremowo-śmietankowy ser powinien być bardzo dobrze znany wszystkim osobom, które utrzymują się na diecie keto, ponieważ posiada bardzo mało węglowodanów. Poniżej pełna lista zakupów.

Keto omlet mascarpone – składniki i wartości kaloryczne

ProduktIlośćKcalZawartość
tłuszczów
Zawartość
węgli
Małe jajo
kurze
3 szt.214~15 g~0,9 g
Ser mascarpone2 łyżki189~40 g~5,1 g
Sos
czekoladowy
bez cukru
2 łyżki0~0 g~0 g
Olej do
smażenia
2 łyżki177~20 g~0 g
Masło extra15 g110~12,4 g~0 g

Tak przygotowany omlet ma 690 kcal, 87,4 g tłuszczów oraz 6 g węglowodanów.

Sposób przygotowania keto omleta z mascarpone:

Wyrób masę podobnie, jak w przypadku poprzednich przepisów (tutaj, zamiast śmietany, użyj mascarpone). Do masy dodaj także miękkie masło. Przelej całość na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż przez dwie minuty z każdej strony. Po zdjęciu na talerz można się zajadać daniem, które warto udekorować dietetycznym sosem czekoladowym bez cukru lub samodzielnie stworzoną ketonellą (ketogenicznym wariantem popularnego kremu z kakao).