Cukierek albo psikus - te słowa mogą kojarzyć się tylko z jednym świętem! Halloween, bo o nim właśnie mowa, zagościło w Polsce chyba już na stałe. Jest to czas, gdy dzieci i dorośli wcielają się w duchy, potwory i postacie znane z filmów i literatury. Coraz częściej jednak Halloween staje się również okazją do wszelkiego rodzaju imprez, na których oczywiście królują węglowodanowe przekąski. Co zrobić w sytuacji, gdy jesteś na diecie keto i nie chcesz, żeby Twoje wybory żywieniowe zakłóciły zabawę w czasie Halloween? Istnieje wiele kreatywnych sposobów, aby cieszyć się tym świętem, zachowując jednocześnie zgodność z dietą keto.

Pajęcze jajka

Składniki na 1 porcję: 480 kcal, 31 g B, 36 g T, 6 g W netto.

Składniki:

Planując przyjęcie, zastanów się nad doborem potraw, które nie zrobią Ci psikusa i nie zakłócą Twojego stanu ketozy! Warto postawić na ich różnorodność, aby Twoi goście nie odczuli braku tradycyjnych przekąsek. Poniżej znajdziesz nasze 3 pomysły na oryginalne halloweenowe keto przysmaki, które są łatwe do wykonania, ale niesamowicie efektowne!

  • 4 jajka (240 g)
  • 0,5 awokado (70 g)
  • 8 czarnych oliwek (20 g)

1. Ugotuj jajka na twardo. 

2. Jajka pokrój na połówki i wyjmij z nich żółtka. Przełóż żółtka do miseczki, dodaj awokado, sól, pieprz i majonez. Wymieszaj całość.

3. Przygotowanym farszem wypełnij jajka.

4. Oliwki pokrój na mniejsze części i ułóż je na jajkach w kształcie pająka.


Palce wiedźmy

Składniki na 1 porcję: 476 kcal, 49 g B, 30 g T, 1 g W netto

Składniki:

  • 6 paluchów serowych (120 g)
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (60 g)
  • 3 czarne oliwki (10 g)

1. Paluchy serowe owiń plastrami szynki parmeńskiej.

2. Oliwki przekrój na pół (można je jeszcze dodatkowo pokroić na kształt paznokcia). Ułóż oliwki na końcach paluchów serowych.

Miotły czarownicy

Składniki na 1 porcję: 496 kcal, 31 g B, 40 g T, 2 g W netto

Składniki:

  • 5 kabanosów (40 g)
  • 5 plastrów sera żółtego (75 g)
  • szczypior (10 g)

1. Dolną część plastra sera żółtego pokrój w paski. Pozostaw ok. 1 cm przerwy od górnej strony. Ułóż na niej końcówkę kabanosa i owiń serem.

2. Zwiąż ser za pomocą szczypioru.

Straaasznie słodkie KETO żelki

Składniki na 1 porcję:  87 kcal B: 21 g T: 0 g W: 1 g netto

Przepis na 2 foremki żelek 

Składniki:

  • galaretka cytrynowa bez cukru (14 g)
  • galaretka truskawkowa bez cukru (14 g)
  • 200 ml wrzątku (po 100 ml do każdej galaretki)
  • 4 łyżki erytrolu (po 2 łyżki do każdej galaretki)

Przygotowanie:

1. Galaretki przesypujemy do osobnych naczyń. Do każdej galaretki dodajemy erytrol.

2. Galaretki zalewamy wrzątkiem i od razu dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do foremek silikonowych.

3. Zalane galaretką foremki wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie żelki są gotowe do wyjęcia z foremek.

Mini Halloweenowe papryczki

Składniki (na 4 porcje): 1135 kcal, 79 g B, 77 g T, 23 g W netto (bez guacamole) 

1 porcja: 255 kcal, 3 g B, 21 g T, 8 g W net

Guacamole z przepisu “Guacamole z pomidorem i chipsami serowymi” - znajdziesz go w naszym jadłospisie!

Składniki:

  • Awokado 1 sztuka (140g)
  • Pomidor (60g)
  • Sok z cytryny (10g)
  • Cebula (10g)
  • 4 małe mini-papryki (np. żółta, pomarańczowa, czerwona) – możesz wyciąć w nich straszne buzie na Halloweenowy efekt 🎃
  •  mielona wołowina (preferowana z wyższą zawartością tłuszczu, np. 20%) (200g)
  • ser cheddar, starty (100g)
  • serek śmietankowy (100g)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra do smaku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • guacamole (do podania jako dip) (50g)

Sposób przygotowania:

1. Odetnij górną część papryk i wydrąż środek. Dla efektu Halloween, możesz wyciąć straszne miny na bokach papryk.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną, następnie dodaj mieloną wołowinę. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i wędzoną papryką. Smaż, aż mięso będzie dobrze przyrumienione.

3. Do mięsa dodaj serek śmietankowy oraz 2/3 startego cheddara. Mieszaj, aż sery się rozpuszczą i całość będzie gładka.

4. Napełnij papryki przygotowaną mieszanką mięsną. Na wierzch posyp resztą startego cheddara.

5. Ustaw piekarnik na 180°C i piecz papryczki przez około 20-25 minut, aż będą miękkie, a ser na wierzchu roztopiony i lekko przyrumieniony.

6. Wyjmij papryczki z piekarnika, podawaj z guacamole lub ulubionym dipem.

Mini Serniczkowe Dynie

Składniki (na 12 mini serniczków): 1718 kcal, 46 g B, 156 g T, 88 g W net

Składniki na 1 porcję (jeden mini serniczek): 143 kcal, 3 g B, 13 g T, 7 g W net

Bita śmietana bez cukru: 338 kcal, 2 g B, 35 g T, 2 g W net/100g

Składniki:

Na spód:

  • mąka migdałowa (100g)
  • masło, roztopione (40g)
  • 1 łyżka erytrytolu

Na masę serową:

  • serek śmietankowy (np. Philadelphia), w temperaturze pokojowej (300g)
  • puree z dyni (możesz zrobić je samemu piekąc dynię lub użyć gotowego puree) (150g)
  • erytrytolu (lub inny słodzik, w zależności od preferencji) (50g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub przyprawy dyniowej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • Bita śmietana bez cukru do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj mąkę migdałową, roztopione masło i erytrytol. Rozłóż tę mieszankę na dno foremek na muffinki, lekko dociskając. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. W misce ubij ser śmietankowy z erytrytolem na gładką masę. Dodaj puree z dyni, jajko, wanilię, cynamon, przyprawę do piernika oraz gałkę muszkatołową.

3. Miksuj na wolnych obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Wyjmij foremki z lodówki i wypełnij każdą masą serową (ok. 2/3 wysokości foremki). Wygładź wierzch.

4. Rozgrzej piekarnik do 160°C i piecz mini serniczki przez 20-25 minut, aż będą delikatnie złociste i ścięte w środku.

5. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu, wstaw mini serniczki do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby masa serowa dobrze się ścięła.

6. Podawaj z kleksem bitej śmietany bez cukru lub udekorowane odrobiną cynamonu.

Jak widzisz, nie musisz rezygnować z zabawy i smacznych potraw tylko dlatego, że jesteś na diecie keto. Wręcz przeciwnie, to świetna okazja do udowodnienia, że zdrowe jedzenie może być równie pyszne i kreatywne jak tradycyjne przekąski halloweenowe. Eksperymentuj i staraj się znaleźć takie potrawy, które nie zawierają wysokowęglowodanowych produktów. W ten sposób będziesz mógł cieszyć się zabawą z rodziną i przyjaciółmi, nie tracąc z oczu swoich celów żywieniowych.

Koniecznie obejrzyj nasze zmagania z przygotowaniem tych strrrasznie pysznych przekąsek! Wejdź na naszego Tiktoka, na którym znajdziesz więcej pomysłów na pyszne keto potrawy!