Nie da się ukryć, że swoją rosnącą popularność awokado zawdzięcza...między innymi diecie keto. Dlaczego ten owoc podbija świat? Jakie ma zalety i właściwości? A do naszych rozważań dorzuciliśmy garść pysznych przepisów!
Zwolennikom diety ketogenicznej z pewnością nie trzeba go przedstawiać. Dlaczego awokado jest tak popularne? Jakie korzyści przynosi wprowadzenie awokado do diety? Jak przygotować i w jakiej formie je podać? Czytajcie dalej, a na pewno wszystkiego się dowiecie!
Chociaż jest owocem, zdecydowanie częściej znajduje swoje zastosowanie w przepisach wytrawnych niż tych słodkich. Bądźmy szczerzy - samo surowe awokado nie jest powalającym na kolana przysmakiem, dopiero odpowiednie dodatki wydobywają i podkreślają jego walory. Dlaczego więc aż tak je kochamy? Awokado jest tak popularne głównie ze względu na bogactwo zawartych w nim składników odżywczych. Spójrzmy na poniższy bilans - na 100 gramów awokado przypada:
Warto dodać, że zawarty w awokado tłuszcz to w zdecydowanej większości kwasy tłuszczowe nienasycone - czyli te dobre. Warto tutaj dodać, że jedno średniej wielkości awokado, obrane i bez pestki, waży około 150 gramów.
Awokado nie zdobyłoby swojej pozycji, gdyby nie szereg dobrodziejstw, które ze sobą niesie. Ten wywodzący się z ameryki łacińskiej owoc jest dla nas tak korzystny, ponieważ:
Do dobrych tłuszczy należą kwasy z grupy omega 3 i omega 6, które wspierają prawidłowe działanie układu krwionośnego, w tym pracę serca, a także mają korzystny wpływ na wzrok czy przemianę materii.
Z kolei zawarte w awokado kwasy omega 9 ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, regulują poziom cholesterolu i zapobiegają odkładaniu się kamieni żółciowych.
Dodatkowo, foliany, a wszególności kwas foliowy, są zalecane kobietom w ciąży, ponieważ wspierają prawidłowy rozwój płodu.
Przepisy z awokado są powszechnie uwielbiane nie tylko dlatego, że są po prostu pyszne, ale i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka podstawowych dodatków, aby wyciągnąć z tego owocu jego głębię smaku.
Nie sposób ominąć tego przepisu, kiedy mowa o awokado! Guacamole to pyszny, zdrowy dodatek, który idealnie komponuje się z grillowanym lub pieczonym mięsem. Na przygotowanie porcji dla jednej osoby potrzebne Wam będą:
Pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne (cały pomidor sprawi, że Wasze guacamole będzie rzadkie i wodniste), a następnie pokroić w drobną kostkę. Cebulę również posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, drobno posiekać natkę kolendry lub pietruszki, a awokado rozgnieść widelcem.
Połączcie wszystkie te składniki, skropcie sokiem z połówki limonki (ewentualnie cytryny), dodajcie szczyptę soli i pieprzu i odstawcie do lodówki na conajmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
To jest propozycja wprost stworzona dla fanów kanapek i szybkich śniadań. Jak wiemy, dieta ketogeniczna zakłada odstawienie wszelkich tradycyjnych wypieków. Całe szczęście istnieje całe mnóstwoketo zamienników pieczywa. Jednym z nich są właśnie keto gofry z awokado, które przygotujecie w zaledwie kilka minut.
Na przygotowanie porcji dla jednej osoby, potrzebne Wam będą:
W misce rozbijcie jajko, dodajcie ser, mąkę, śmietankę, masło i szczyptę soli, mieszajcie do momentu połączenia się składników. Przelejcie gotową masę na gofrownicę i pieczcie, aż wasze gofry się zarumienią. Awokado pokrójcie w plasterki i ułóżcie na gofrach, skropcie sokiem z cytryny i oprószcie solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.
Wyjątkowo prosty w przygotowaniu deser, który na pewno będzie świetnym urozmaiceniem Waszej diety ketogenicznej - mus czekoladowy. Pamiętajcie jednak, że keto desery (ani żadne inne) nie są zalecane w okresie keto adaptacji, a po tym okresie nie powinny gościć na naszym stole częściej niż raz w tygodniu.
Na przygotowanie porcji dla jednej osoby będziecie potrzebować:
Obrane awokado rozgniećcie widelcem na jednolitą masę, dodajcie do niego kakao i słodzik. Dla bardziej kremowego efektu, możecie je zmiksować. Przełóżcie do salaterki i posypcie borówkami. Superprosty przepis na deser, który nie wybije Was z ketozy!
Ten przepis to pyszna propozycja na lunch. Do przygotowania porcji dla jednej osoby potrzebne Wam będą:
Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Uwaga! Nie obieramy go! Łyżeczką lub widelcem wyciągamy miąższ, starając się nie uszkodzić skórki. W osobnej miseczce ucieramy mąż z awokado, pokrojony w kostkę boczek i przepuszczony przez praskę czosnek.
Gotową pastę przekładamy do łódeczek ze skóry awokado, robimy zagłębienie w miejscu, w którym była pestka i wbijamy po jednym jajku. Oprószamy solą i pieprzem i pieczemy w nagrzanym do 180 * piekarniku do momentu, aż jajko się zetnie. Smacznego!
Czy wszystkie tłuszcze na keto są dobre? Czytaj więcej: https://ketonline.pl/czy-wszystkie-tluszcze-na-keto-sa-dobre?