Czy wiesz, że nawet jeśli jesteś na diecie keto, wcale nie musisz rezygnować z pieczywa? Najważniejsze, to odpowiednio dobrać składniki w taki sposób, aby otrzymać pyszny, zdrowy i ketogeniczny wypiek. Jeżeli nie wiesz, od czego zacząć, to ten post jest dla Ciebie!
Mówi się, że dieta keto jest jedną z najsmaczniejszych diet - o ile trzyma się jej podstawowych zasad. My też się z tym zgadzamy! Jeśli myślicie o wprowadzeniu pieczywa do swojej diety ketogenicznej, warto, abyście pamiętali o kilku podstawowych zasadach keto.
Złote zasady diety ketogenicznej (w dużym skrócie):
Jedna z podstawowych zasad keto mówi, że aby dieta była skuteczna, konieczne jest zrezygnowanie z produktów zawierających dużą ilość węglowodanów. Wiele osób błędnie zakłada, że skoro należy zrezygnować z węglowodanów, a węglowodany to cukry, to wystarczy odstawić słodycze i już jesteśmy na keto. Nic bardziej mylnego!
Węglowodany to organiczne związki chemiczne. Poprzez procesy metaboliczne, węglowodany stanowią źródło energii dla organizmu. Węglowodany możemy podzielić na monosacharydy (np. glukoza) i sacharydy złożone (np. skrobia).
Wiemy, że świeża, jeszcze ciepła bułka z masłem to prawdziwy przysmak, ale przyjrzyjcie się poniższej liście i zobaczcie ile węglowodanów kryje się za poszczególnymi produktami zbożowymi:
Produkt | Ilość węglowodanów na 100 g produktu |
---|---|
Chleb biały (pszenny) | 54 g |
Chleb ciemny (graham) | 49 g |
Pieczywo chrupkie | 79 g |
Mąka pszenna | 74 g |
Makaron zwykły | 77 g |
Makaron pełnoziarnisty | 68 g |
Ryż biały | 79 g |
Ryż brązowy | 77 g |
Płatki owsiane | 69 g |
Otręby owsiane | 62 g |
Płatki kukurydziane | 84 g |
Kasza gryczana | 69 g |
Kasza pęczak | 75 g |
Dużo węglowodanów można znaleźć nie tylko w produktach zbożowych, ale i niektórych owocach, warzywach, napojach… lista jest dość długa. To co w końcu można jeść?
Pieczywo ketogeniczne to temat rzeka głównie dlatego, że dzięki ogromowi możliwości dostępnych jest całe mnóstwo zdrowych i prostych przepisów. Zanim jednak do nich przejdziemy, sprawdźmy, jakich zamienników możemy używać.
Zamiennik zwykłej mąki, który można wykorzystać np. do pieczenia:
Zdrowe zamienniki cukru:
Do obiadu zamiast ziemniaczków (można je podawać w formie puree lub upieczone):
Możliwości kuchni ketogenicznej są bardzo duże, konieczne jest jednak przestrzeganie pewnych dość rygorystycznych zasad. Czy to oznacza, że trzeba zupełnie zrezygnować z ulubionych dań? Całe szczęście - nie! Wystarczy je tylko nieco zmodyfikować. Podobnie jest z pieczywem keto. Istnieje całe mnóstwo pysznych przepisów na niskowęglowodanowe chlebki, bułki i ciasteczka.
Poniżej przedstawiamy Wam 3 wyjątkowo smaczne i całkiem proste przepisy na ketogeniczne pieczywo.
Jedna kromka tego chleba (około 80 gramów) ma tylko 4 g węglowodanów.
Chlebek lniany jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu: sam proces trwa około 10 minut, a reszta to już samo pieczenie w piekarniku. Aby upiec jeden średniej wielkości bochenek będziesz potrzebować:
Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki: mąkę, łuski babki jajowatej, słonecznik, proszek do pieczenia i sól. Wbij jajka do drugiej miski i rozbijcie je z ciepłą wodą. Połącz wszystkie składniki. Nie musisz tego ciasta ugniatać, wystarczy mieszać do połączenia się składników.
Odstaw ciasto na kilka minut, żeby napęczniało. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 *C z grzaniem od góry i dołu bez termoobiegu.
Gotowe ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz przez około godzinę. Taki chlebek najlepiej przechowywać w piekarniku.
Jedna porcja takiego chlebka zawiera tylko 3 g węglowodanów. Poniżej znajdziecie pełną listę składników:
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozbij jajka i dodajcie śmietanki i masła. W następnym kroku połącz wszystkie składniki i mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji.
Rozgrzej wysmarowaną tłuszczem patelnię o średnicy około 30 cm. Przelej gotową masę na patelnię i smaż pod przykryciem przez około 20 min.
Taki przepis znajdziesz także w naszym jadłospisie, możesz zajrzeć na kanał naszego ambasadora, Keto Kocura: http://www.youtube.com/watch?v=RaAp_nQucE4.
Z tego przepisu otrzymacie około 6 bułek. Jedna porcja, czyli jedna bułka to jedynie 2g węglowodanów. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować:
Połącz w misce wszystkie suche składniki. Dodaj do nich białka jajek i ocen, a następnie dobrze wymieszaj. W kolejnym kroku stopniowo dolewaj wrzątku, wciąż mieszając (najlepiej mikserem). Kiedy masa jest gotowa, uformuj z niej bułeczki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego na 180 *C piekarnika i piecz przez około godzinę. Te bułeczki idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch, a nawet jako bułki do burgerów!
Jeśli jesteście fanami kanapek, klasycznej jajecznicy z bułeczką, czy zwyczajnie naszła Was ochota na urozmaicenie swojej diety ketogenicznej, to koniecznie musicie wypróbować przepisy na keto pieczywo. Dzięki naszej podpowiedzi z zamiennikami możecie bez problemu modyfikować klasyczne przepisy po to, aby uzyskać pyszne, niskowęglowodanowe wypieki które nie wybiją was z ketozy. Smacznego!