Mówi się, że dieta keto jest jedną z najsmaczniejszych diet - o ile trzyma się jej podstawowych zasad. My też się z tym zgadzamy! Jeśli myślicie o wprowadzeniu pieczywa do swojej diety ketogenicznej, warto, abyście pamiętali o kilku podstawowych zasadach keto.

Złote zasady diety ketogenicznej (w dużym skrócie):

  • Ograniczenie spożywania węglowodanów do 4-10%.
  • Spożywanie posiłków zawierających dobre tłuszcze.
  • Picie dużej ilości wody mineralnej.

Najczęściej popełniany błąd na diecie ketogenicznej

Jedna z podstawowych zasad keto mówi, że aby dieta była skuteczna, konieczne jest  zrezygnowanie z produktów zawierających dużą ilość węglowodanów. Wiele osób błędnie zakłada, że skoro należy zrezygnować z węglowodanów, a węglowodany to cukry, to wystarczy odstawić słodycze i już jesteśmy na keto. Nic bardziej mylnego!

Węglowodany to organiczne związki chemiczne. Poprzez procesy metaboliczne, węglowodany stanowią źródło energii dla organizmu. Węglowodany możemy podzielić na monosacharydy (np. glukoza) i sacharydy złożone (np. skrobia).

Ile węglowodanów zawiera pieczywo?

Wiemy, że świeża, jeszcze ciepła bułka z masłem to prawdziwy przysmak, ale przyjrzyjcie się poniższej liście i zobaczcie ile węglowodanów kryje się za poszczególnymi produktami zbożowymi:

ProduktIlość węglowodanów na 100 g produktu
Chleb biały (pszenny)54 g
Chleb ciemny (graham)49 g
Pieczywo chrupkie79 g
Mąka pszenna74 g
Makaron zwykły77 g
Makaron pełnoziarnisty68 g
Ryż biały79 g
Ryż brązowy77 g
Płatki owsiane69 g
Otręby owsiane62 g
Płatki kukurydziane84 g
Kasza gryczana69 g
Kasza pęczak75 g

Dużo węglowodanów można znaleźć nie tylko w produktach zbożowych, ale i niektórych owocach, warzywach, napojach… lista jest dość długa. To co w końcu można jeść?

Bezpieczne zamienniki na diecie ketogenicznej

Pieczywo ketogeniczne to temat rzeka głównie dlatego, że dzięki ogromowi możliwości dostępnych jest całe mnóstwo zdrowych i prostych przepisów. Zanim jednak do nich przejdziemy, sprawdźmy, jakich zamienników możemy używać.

Zamiennik zwykłej mąki, który można wykorzystać np. do pieczenia:

  • mąka kokosowa,
  • mąka migdałowa,
  • łuski babki jajowatej,
  • mąka lniana.

Zdrowe zamienniki cukru:

  • erytrytol,
  • stewia.

Do obiadu zamiast ziemniaczków (można je podawać w formie puree lub upieczone):

  • kalafior,
  • seler,
  • kalarepa.

3 najlepsze przepisy na pieczywo ketogeniczne

Możliwości kuchni ketogenicznej są bardzo duże, konieczne jest jednak przestrzeganie pewnych dość rygorystycznych zasad. Czy to oznacza, że trzeba zupełnie zrezygnować z ulubionych dań? Całe szczęście - nie! Wystarczy je tylko nieco zmodyfikować. Podobnie jest z pieczywem keto. Istnieje całe mnóstwo pysznych przepisów na niskowęglowodanowe chlebki, bułki i ciasteczka.

Poniżej przedstawiamy Wam 3 wyjątkowo smaczne i całkiem proste przepisy na ketogeniczne pieczywo.

1. Szybki w przygotowaniu chleb lniany

Jedna kromka tego chleba (około 80 gramów) ma tylko 4 g węglowodanów.

Chlebek lniany jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu: sam proces trwa około 10 minut, a reszta to już samo pieczenie w piekarniku. Aby upiec jeden średniej wielkości bochenek będziesz potrzebować:

  • 160-170 g mąki z siemienia lnianego (możecie zmielić nasiona siemienia),
  • 50 g ziaren słonecznika,
  • 30 g łusek babki jajowatej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 średnie albo 2 duże jajka,
  • szklanka (250 ml) ciepłej wody,
  • spora szczypta soli (około pół łyżeczki).

Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki: mąkę, łuski babki jajowatej, słonecznik, proszek do pieczenia i sól. Wbij jajka do drugiej miski i rozbijcie je z ciepłą wodą. Połącz wszystkie składniki. Nie musisz tego ciasta ugniatać, wystarczy mieszać do połączenia się składników.

Odstaw ciasto na kilka minut, żeby napęczniało. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 *C z grzaniem od góry i dołu bez termoobiegu.

Gotowe ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz przez około godzinę. Taki chlebek najlepiej przechowywać w piekarniku.

2. Super keto chleb do przygotowania na patelni

Jedna porcja takiego chlebka zawiera tylko 3 g węglowodanów. Poniżej znajdziecie pełną listę składników:

  • pół szklanki mąki migdałowej,
  • dwie czubate łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżki mąki z siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 średnie jajka lub 2 duże jajka,
  • jedna trzecia szklanki śmietanki 36%,
  • pół kostki masła (stopionego),
  • spora szczypta soli.

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozbij jajka i dodajcie śmietanki i masła. W następnym kroku połącz wszystkie składniki i mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji.

Rozgrzej wysmarowaną tłuszczem patelnię o średnicy około 30 cm. Przelej gotową masę na patelnię i smaż pod przykryciem przez około 20 min.

3. Przepis na pyszne keto bułeczki

Taki przepis znajdziesz także w naszym jadłospisie, możesz zajrzeć na kanał naszego ambasadora, Keto Kocura: http://www.youtube.com/watch?v=RaAp_nQucE4.

Z tego przepisu otrzymacie około 6 bułek. Jedna porcja, czyli jedna bułka to jedynie 2g węglowodanów. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować:

  • 70 g łusek babki jajowatej,
  • 200 g mąki migdałowej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 spore szczypty soli,
  • około półtora szklanki wrzątku,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 3 białka jaj.

Połącz w misce wszystkie suche składniki. Dodaj do nich białka jajek i ocen, a następnie dobrze wymieszaj. W kolejnym kroku stopniowo dolewaj wrzątku, wciąż mieszając (najlepiej mikserem). Kiedy masa jest gotowa, uformuj z niej bułeczki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego na 180 *C piekarnika i piecz przez około godzinę. Te bułeczki idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch, a nawet jako bułki do burgerów!


Jeśli jesteście fanami kanapek, klasycznej jajecznicy z bułeczką, czy zwyczajnie naszła Was ochota na urozmaicenie swojej diety ketogenicznej, to koniecznie musicie wypróbować przepisy na keto pieczywo. Dzięki naszej podpowiedzi z zamiennikami możecie bez problemu modyfikować klasyczne przepisy po to, aby uzyskać pyszne, niskowęglowodanowe wypieki które nie wybiją was z ketozy. Smacznego!