Przeglądając wielkanocny jadłospis możemy dojść do wniosku, że to prawdziwa uczta dla ketogenika - mięsa, wędliny, kiełbasy, jajka. Przygotowaliśmy też ketoprzepisy na wielkanocne ciasto i faszerowane jajka.
Tegoroczne święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi całe mnóstwo pokus w postaci paschalnych potraw. Jak przetrwać ten okres bez ciągłego odmawiania sobie pyszności, ale i bez uszczerbku dla Waszej diety ketogenicznej? To pytanie zapewne zadaje sobie właśnie całkiem sporo osób, co można zauważyć nawet na forach dla ketogeników.
Wychodząc Wam naprzeciw, przygotowaliśmy ten krótki poradnik, jak nie zaburzyć ketozy podczas świąt. Znajdziecie tutaj przydatne wskazówki i pyszne przepisy na wielkanoc, a w tym keto ciasta wielkanocne. Gotowi? Zaczynamy!
W przypadku świąt wielkanocnych, trzymanie keto diety jest nieco mniej skomplikowane niż podczas np. Świąt Bożego Narodzenia, kiedy to na stołach królują pierogi, uszka i inne mączne potrawy.
Zanim przejdziemy do keto przepisów na Wielkanoc, przyjrzyjmy się tradycyjnym potrawom, które są zazwyczaj spożywane w tym okresie. Kiedy myślicie o wielkanocnej uczcie, zapewne do głowy przychodzą Wam mięsa, jajka w różnej postaci, biała kiełbasa, świeży chrzan, żurek i makowiec, prawda? Wiele z tych potraw jest całkiem mile widzianych na diecie keto! A to oznacza, że wcale nie musisz spędzać godzin na główkowaniu co z tymi świętami, wystarczy jedynie zmodyfikować kilka przepisów!
Z zasady, będąc na diecie ketogenicznej musicie ograniczyć podaż węglowodanów, aby wprowadzić organizm w stan ketozy. Kiedy już to osiągniecie, Wasz organizm będzie aktywnie spalał tłuszcz, aby dostarczyć Wam energii. Tym samym, jedząc smaczne, ale tłuste potrawy, będziecie zrzucać zbędne kilogramy, aby móc się cieszyć wymarzoną sylwetką. Brzmi to naprawdę prosto, prawda? Jak to się mówi, diabeł tkwi w szczegółach!
Aby osiągnąć stan ketozy, musicie ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów do maksymalnie 10% udziału w całodniowym menu. Teoretycznie, 10 % to wcale nie tak mało. Zwróćmy jednak uwagę na to, że węglowodany to nie tylko cukier w cukierniczce. Kryje się pod różnymi postaciami w wielu produktach: mąkach, owocach, niektórych warzywach…
Zatem, które spośród tradycyjnych wielkanocnych potraw mogą się znaleźć na Waszych keto wielkanocnych stołach? Dozwolone są:
Skoro mowa o Wielkanocy, to nie może zabraknąć jaj! Najczęściej na świątecznych stołach pojawiają się w najprostszej postaci - na twardo i faszerowane.
Koniecznie wypróbujcie prosty przepis na pyszne faszerowane keto jajka. Co będzie Wam potrzebne?
Jajka przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka i w osobnej miseczce rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy odcedzonego tuńczyka i również rozdrabniamy. Kiszonego ogórka kroimy na bardzo drobną kostkę i dodajemy do żółtek i tuńczyka, do tego dodajemy musztardę i majonez. Całość ucieramy widelcem aż powstanie pasta. Posmakujcie pasty i następnie dodajcie soli i pieprzu według uznania.
Za pomocą łyżeczki nałóżcie pastę na połówki jaj i gotowe!
Jeżeli jesteście miłośnikami wypieków, a w dodatku przestrzegacie diety ketogenicznej, to pewnie wiecie, że istnieje całe mnóstwo świetnych zamienników, dzięki którym przygotujecie pyszne keto ciasta. Do najpopularniejszych wielkanocnych wypieków z pewnością należy makowiec. Poznajcie jego pyszną keto alternatywę!
Na biszkopt:
Na masę makową:
Do tego, jeśli macie ochotę, możecie rozpuścić tabliczkę dobrej, gorzkiej czekolady i polać nią gotowego makowca.
Zmiksujcie razem wszystkie składniki na biszkopt. Następnie wyłóżcie blachę papierem do pieczenia, przełóżcie do niej gotową masę i pieczcie w nagrzanych do 180 *C piekarniku przez około 10 min. Osobno, w rondelku, podgrzejcie na małym ogniu mleko, masło i słodziki i szczpytę soli. Dodajcie do tego mak, zdejmijcie z ognia i odstawcie na parę minut aby całość wystygła. Po około 10 minutach dodajcie do garnka zmielone migdały oraz orzechy. Oddzielcie żółtka od białek.
W czystej, suchej misce, ubijcie białka na sztywną masę, dodajcie żółtka ciągle mieszając. W kolejnym kroku, do ubitej piany dodajcie masę makową i siekane orzechy. Delikatnie wymieszajcie całość szpatułką, aby uzyskać gęstą, puszystą masę. Gotową masę makową wyłóżcie na wstępnie podpieczony spód i wstawcie z powrotem do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.
Po wystygnięciu, możecie polać swojego keto makowca roztopioną gorzką czekoladą i gotowe!
Tradycyjny żur to zupa gotowana na żytnim zakwasie. Dobrej jakości zakwas żytni ma około 25-30 gramów węglowodanów na 100 gramów zakwasu. Biorąc pod uwagę tradycyjny wielkanocny żurek z boczkiem i kiełbasą, możemy założyć, że jednak porcja będzie miała około 15-20 gramów węglowodanów. Oczywiście jeśli nie będziemy go dodatkowo zaciągać mąką ani dodawać ziemniaków.
Wiemy, że czasem ciężko odmówić sobie niektórych dań. Szczególnie, kiedy Mama czy Babcia przygotują dla was ten pyszny, domowy żurek, który gości na waszym stole tylko raz do roku.
Oznacza to, że chociaż nie jest to danie zalecane dla osób na diecie ketogenicznej, to o ile dobrze wyliczycie swoje zapotrzebowanie i przez resztę dnia będziecie sięgać wyłącznie po produkty o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, ta jedna porcja nie wytrąci was z ketozy. Pamiętajcie tylko o tym, aby nie zrobić z tego reguły!
Tęsknicie za smakiem tradycyjnego żurku na keto? Mamy dla Was rozwiązanie! Wypróbujcie nasz przepis na keto żurek, przygotowanego z keto zakwasu na żurek, ale z minimalną zawartością węglowodanów, dzięki czemu możecie cieszyć się smakiem tradycji bez obawy o swoją dietę.
Przepis na keto żurek to prosty sposób na cieszenie się smakiem tradycji bez łamania zasad diety ketogenicznej. Aby przygotować tę wyjątkową zupę, potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
1. Podsmaż na patelni pokrojony w kostkę boczek.
2. Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę, a czosnek i cebulę w piórka. Do podsmażonego boczku dołóż kiełbasę, czosnek oraz cebulę i smaż dalej około 10 minut.
3. Jajka ugotuj na twardo.
4. Do większego garnka wlej około jednego litra wywaru z kości i doprowadź go do wrzenia. Dołóż białe kiełbasy i gotuj około 15 minut pod przykryciem.
5. Wyjmij ugotowane kiełbasy i przełóż na talerz, aby wystygły.
6. Do garnka dodaj podsmażony boczek z kiełbasą oraz przyprawy, a także dolej zakwas na żurek.
7. Nie wlewaj całej butelki, a jedynie sam płyn. Przykryj całość pokrywką i gotuj na palniku o małej mocy przez 25-30 minut.
8. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój na pół.
9. Z białej kiełbasy zdejmij skórę i pokrój w plastry. Następnie dołóż ją do gotującej się zupy.
10. W mniejszym naczyniu wymieszaj śmietanę z 2 łyżkami gorącej zupy. Następnie przelej zawartość do garnka. Dokładnie wymieszaj.
11. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze około 5 minut. Przelej na talerz, dodaj po jednym jajku oraz udekoruj natką pietruszki.