Czym się różni dieta keto od lowcarb?

Coraz więcej badań, oraz potwierdzona przez lekarzy i specjalistów skuteczność, wpływają na nieustanną popularyzację diet keto i low carb. Jeżeli jesteście bieżąco z naszym blogiem, to na pewno zdążyliście już dobrze poznać tę pierwszą, czyli dietę ketogeniczną (podstawowe informacje znajdziecie tutaj: https://ketonline.pl/Dieta-ketogeniczna-z-czym-to-sie-je). W tym artykule opowiemy Wam nieco więcej właśnie o tej drugiej, porównamy obie diety i odpowiemy na najbardziej nurtujące pytania dotyczące obu jadłospisów.

Dieta ketogeniczna i dieta niskowęglowodanowa - co je łączy?

Kiedy mowa o dietach pomagających w efektywnym zrzuceniu wagi, to właśnie te dwie diety, keto i low carb są polecane najczęściej. Mało tego, często się zdarza, że są ze sobą mylone. Czy to znaczy, że faktycznie są do siebie aż tak podobne? I tak, i nie, ale o różnicach za moment. Low carb, lub po prostu w wersji polskiej, dieta niskowęglowodanowa, podobnie jak keto, polega na ograniczeniu spożywania produktów zawierających węglowodany.

Oznacza to, że tutaj także konieczne jest zrezygnowanie z produktów mącznych, szczególnie tych wysokoprzetworzonych, jak biały chleb, pierogi, makarony, ale także słodycze i tym podobne. Obie diety mają swoje cechy charakterystyczne, plusy i minusy. Zwróćmy jednak uwagę na to, co interesuje nas najbardziej.

Wspólne korzyści jakie niosą obie diety

Zarówno dieta ketogeniczna, jak i dieta niskowęglowodanowa, niosą ze sobą szereg wspólnych korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Oto kilka z nich:

  • Dla wielu z nas, najbardziej kłopotliwą, powodującą kompleksy częścią ciała jest brzuch. Widoczna oponka i wylewające się boczki często spowodowane są nadmiarem tłuszczu trzewnego. Diety o niskiej zawartości węglowodanów wspomagają aktywne spalanie tego tłuszczu.
  • Dzięki niższej zawartości cukru w diecie, nie jesteśmy narażeni na jego skoki i wahania. Tym samym eliminujemy ryzyko wystąpienia nagłych napadów głodu, szybciej się najadamy i mamy poczucie sytości przez dłuższy czas.
  • Obie diety dobrze wpływają na samopoczucie, a do tego poprawiają pamięć i koncentrację. Z tego względu, zalecane są osobom chorującym na chorobę Alzheimera lub Parkinsona.

Dieta low carb - z czym to się je?

Lista wspólnych korzyści dla obu diet jest jeszcze dłuższa, to jednak dobry moment żeby przyjrzeć się diecie low carb nieco bliżej. Dieta niskowęglowodanowa znana jest w Polsce nieco dłużej niż keto, głównie za sprawą swoich świetnych rezultatów. Do podstawowych założeń diety należy ograniczenie produktów wysokoprzetworzonych i wysokocukrowych, na rzecz białka i dobrego tłuszczu. Liczbowo przedstawia się to następująco:

  • węglowodany - około 15-25%,
  • białka - koło 30%,
  • tłuszcze - pozostałe.

Co to oznacza w praktyce? Mniej więcej tyle, że mamy do czynienia z dietą mniej restrykcyjną, niż w przypadku keto. Z tego względu, wielu dietetyków i lekarzy zaleca dietę lowcarb przez przejściem na keto dla początkujących. Jakie specyficzne korzyści przynosi stosowanie diety bogatej w produkty niskowęglowodanowe? Przede wszystkim:

  • skuteczna utrata wagi,
  • stosunkowo łatwe bilansowanie i układanie diety - kiedy już wiemy, o co chodzi, i potrafimy liczyć makra,
  • posiłki są sycące i niewymyślne,
  • dieta zawiera warzywa i owoce, a także niektóre strączki, więc mniej sprzyja niedoborom,
  • dzięki niskim wahaniom cukru nie powoduje ataków głodu,
  • dobrze wpływa na samopoczucie.

Co jeść na diecie niskowęglowodanowej

Stworzenie dobrze zbilansowanego jadłospisu to połowa sukcesu. Drugą połowę stanowi sumienne trzymanie się założeń diety. Poniżej znajdziecie małą ściągę tego, jakie produkty wybierać, będąc na diecie lowcarb:

Zdrowe tłuszcze - stawiajcie na oleje roślinne (np. lniany jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych ALA), ale też tłuste ryby, jak łosoś, czy makrela, orzechy, awokado, smalec, klarowane masło (ghee) i żółtka.

Białka - podstawowym źródłem białka powinny być dobrej jakości mięsa, takie jak sprawdzony drób i czerwone mięso. Warto dodać również ryby, a w drugiej kolejności nabiał - śmietanę, jaja czy ser. Niektóre owoce i warzywa, takie, jak cytryna, pomidor, limonka, cukinia, kalafior, papryka, też mogą być źródłem białka.

Węglowodany - tutaj należy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Zalicza się do tego większość warzyw, ale też kasze, brązowy ryż i pełnoziarniste pieczywo.

Keto i lowcarb - podstawowe różnice

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo dieta wpływa na nasz organizm. To, co jemy, kiedy to jemy i w jakich ilościach, znacząco wpływa na równowagę i gospodarkę naszych organizmów. Obie te diety z pozoru mają to samo założenie - ograniczyć węglowodany. Istnieją jednak pewne zasadnicze różnice. Główną, najczęściej wymienianą różnicą jest inny stosunek makroskładników w obu dietach:

MakroskładnikKetoLow carb
Tłuszcze60-80%50-60%
Białka15-30%20-30%
Węglowodany5-10%15-25%

Jak od razu łatwo zauważyć, podczas gdy keto skupia się głównie na tłuszczach, lowcarb pozwala na trochę większą swobodę podczas komponowania posiłków. Kolejną dość istotną różnicą jest to, że low carb pozwala na spożywanie niemal wszystkich warzyw i większej ilości owoców, niż keto. To z kolei przekłada się na większą podaż witamin i składników odżywczych. 

Inną znaczącą różnicą jest mechanizm działania diety. Jak już pewnie wiecie, w diecie keto energia pozyskiwana jest z aktywnego spalania tłuszczu, wskutek wytwarzania ciał ketonowych powstałych w procesie ketozy. W przypadku diety niskowęglowodanowej, głównym źródłem energii oprócz tłuszczy są białka, stąd ich zwiększona podaż w diecie. Mówi się, że dieta niskowęglowodanowa jest mniej restrykcyjna i nieco łatwiejsza do zaadaptowania, szczególnie dla osób początkujących. Z tego samego względu, często wspomina się o niej przy okazji keto, mówiąc, że stanowi świetne przygotowanie do keto adaptacji i przejścia na dietę ketogenną.

Keto czy lowcarb - co wybrać?

Obie diety są specyficzne, mają swoje mocne strony, ale i małe minusy. Dobór odpowiedniej diety powinien się opierać nie tylko na Waszych celach i założeniach, ale także realnych możliwościach i własnych predyspozycjach. Przed przejściem na dietę keto lub low carb, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem i sprawdzić, czy nie ma żadnych przeciwwskazań. Choć z czasem na pewno nauczycie się intuicyjnie dobierać produkty i komponować posiłki, wiemy, że na początku może to być trudne.

Obliczenie indywidualnego zapotrzebowania, sprawdzanie indeksów glikemicznych, makr, odpowiedni dobór składników po to, żeby było nie tylko skutecznie, ale i smacznie, może być czasochłonny. Wychodzimy więc naprzeciw Waszym oczekiwaniom i komponujemy pyszne, indywidualnie dobrane jadłospisy. Sprawdźcie koniecznie w zakładce “O diecie”.