Odkryj tajniki przygotowania keto karkówki z grilla. Sprawdź, czy każdy rodzaj karkówki będzie dobry na diecie ketogenicznej.
Sezon grillowy to przyjemny okres w ciągu roku, który zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. W trakcie relaksowania się na łonie natury przychodzi wreszcie ten moment, w którym czujemy potrzebę „wrzucenia” czegoś na ruszt. Czy karkówka, która kojarzy się raczej z mało dietetycznym posiłkiem, może stać się istotną częścią ketogenicznego menu? Okazuje się, że tak! Odpowiednio przyrządzona sztuka mięsa, spożywana wraz z niskowęglowodanowymi dodatkami, w żadnym wypadku nie powinna wybić nas ze stanu ketozy. Co więcej, makroskładniki wieprzowiny i wołowiny są tym w kontekście naszymi sprzymierzeńcami.
Wyjaśniamy, dlaczego na diecie keto można jeść karkówkę z grilla. Pokazujemy wartości kaloryczne i podpowiadamy, po jakie dodatki do mięs sięgać.
Karkówka to fragment półtuszy wieprzowej lub wołowej. W formie grillowej najczęściej spożywa się mięso pochodzące od świń. Zarówno pierwszy, jak i drugi produkt mięsny nadaje się do spożywania w trakcie praktykowania jadłospisu ketogenicznego. Wieprzowa wersja karczku jest grubowłóknistą tkanką mięsną, która posiada widoczne przerosty tłuszczowe. Z tego powodu jest doceniania przez smakoszy za swoje walory smakowe. Można ją dusić, piec, smażyć i gotować – a także – przyrządzać na elektrycznym, gazowym lub tradycyjnie opalanym grillu. W niektórych częściach świata, np. w Azji, spożywa się również karkówkę baranią. W Polsce jest ona raczej rzadko spotykana, a jeśli już, to dostępna wyłącznie w wybranych sklepach mięsnych.
Wspominając o karczku grillowym spożywanym na keto, najczęściej będziemy mieć na uwadze mięso wieprzowe. Najlepiej zakupić je w wersji surowej – w całości lub w plastrach. Sezonowo dostępne są w dyskontach pakowane produkty mięsne, które zostały zamarynowane w zakładzie przetwórczym. Osoby będące na keto powinny wnikliwie czytać skład takich produktów – bardzo często producenci stosują dodatek marynaty, której głównym składnikiem jest cukier. Taki produkt nie powinien być spożywany z uwagi na wykorzystanie substancji słodzącej bogatej w węglowodany proste. Podaż cukrów w keto jadłospisie powinien być ograniczony.
Wieprzowa karkówka jest mięsem tłustym i bogatym w białko zwierzęce. Cechuje się znikomą ilością węglowodanów, dlatego jej spożywanie jest dopuszczone na keto diecie. Jak dokładnie wygląda bilans makro karkówki wieprzowej i wołowej? Poniżej wyróżniamy uśredniony udział poszczególnych składników odżywczych. Jednocześnie zaznaczamy, iż są to szacunkowe wyliczenia. Praktycznie każdy producent mięsa umieszcza na etykietach swoich produktów nieco inne wartości. Jest to związane z m.in. gatunkiem pozyskiwanego mięsa, sposobem odżywiania zwierząt czy wiekiem ich uboju. Duże znaczenie mają także przerosty – im więcej, tym produkt jest tłustszy. Jeśli wybierzemy mięso z wieloma widocznymi fragmentami białych tkanek, to karczek będzie posiadał wyższą zawartość tłuszczów w swoim składzie.
Rodzaj produktu | Liczba kcal w 100 g | Białko w 100 g | Tłuszcze w 100 g | Węglowodany w 100 g |
---|---|---|---|---|
Chuda karkówka wieprzowa surowa | 205 | 18,8 g | 14,4 g w tym 5,9 stanowią nasycone kwasy tłuszczowe | ~0 g |
Tłusta karkówka wieprzowa surowa | 267 | 17 g | 22,1 g | ~0 g |
Karkówka wołowa | 244 | 19 g | 18 g | ~0 g |
Ostateczna kaloryczność dania z grilla będzie się nieco różnić od wartości, które zostały umieszczone w powyższej tabeli. Intensywny proces obróbki termicznej na dużym ogniu sprawia, że mięso szybko traci wodę oraz wytapia swój tłuszcz. Z każdej ok. 100 gramowej sztuki karczku może wytopić się nawet 20% tłuszczu, co stanowi średnio 3,5 grama. Jeśli wieprzowinę (lub wołowinę) zamarynujemy wcześniej w oleju i przyprawach, to musimy również doliczyć do bilansu kalorycznego udział tychże składników.
Marynowany karczek położony na rozgrzanym ruszcie straci również kilkanaście gramów wody. W efekcie jeden plaster karkówki zmniejszy swój rozmiar i wagę. Z uwagi na ten proces, finalny fragment mięsa do spożycia będzie mieć większą gęstość odżywczą, czyli ich zawartość będzie stosunkowo wyższa niż w surowym kawałku. Jedna porcja przerośniętej grillowanej karkówki, ważąca mniej więcej 60 gramów, będzie posiadać ok. 225 kcal, w tym 14 gramów białka i niespełna 19 gramów tłuszczu (wliczamy także tłuszcz z marynaty).
Grillowana karkówka nieźle wypada w zestawieniu ze zdrowymi, niskowęglowodanowymi dodatkami. Takie danie może stać się pełnoprawnym obiadem, który idealnie pasuje do wiosennej i letniej aury. Przykładem produktu, który świetnie się grilluje – i jednocześnie jest dozwolony na ketozie – są pieczarki. Bakłażan i cukinia również idealnie wpasowują się w ideę low carb, dlatego z powodzeniem można je przyrządzać razem z karkówką. Upiec na ruszcie możemy również cebulę (w rozsądnych ilościach, ponieważ w wyniku działania wysokiej temperatury warzywo się karmelizuje) i brokuły.
Szukasz pomysłów na pyszną keto karkówkę z grilla? Sprawdziliśmy jeden z nich i mamy znakomitą wiadomość – smakuje obłędnie! Poniżej dzielimy się listą potrzebnych składników oraz instrukcjami, za którymi należy podążać, aby cieszyć się z niezłego efektu. Smacznego!
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
1. Zmieszaj ze sobą składniki tworzące marynatę (olej plus przyprawy).
2. Przelej do głębokiego naczynia mieszaninę i włóż do niej plastry karczku.
3. Wymieszaj dokładnie całość – tak, aby mięso zostało dokładnie pokryte dodatkami.
4. Odstaw je do chłodnego miejsca (może być lodówka) na przynajmniej pół godziny.
5. Rozpal w tym czasie grilla i przygotuj ulubione dodatki, np. keto sałatkę z przygotowanej przez nas listy dozwolonych produktów na diecie.
6. Przełóż plastry karkówki na tackę metalową lub ułóż je bezpośrednio na ruszcie grillowym.
7. Smaż z każdej strony ok. 5-8 minut (w zależności od grubości mięsa).
8. Podawaj z ulubionymi dodatkami w stylu keto i ciesz się pysznym, niskowęglowodanowym posiłkiem na sezon grillowy!