Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne i skuteczność w procesie utraty wagi. Jednym z kluczowych elementów diety keto jest eliminacja cukru, co może sprawić trudności w wyborze odpowiednich produktów spożywczych, w tym także ketchupu. Jednakże istnieje sposób na przygotowanie domowego ketchupu, który nie tylko jest zgodny z zasadami diety ketogenicznej, ale także zachwyca smakiem i prostotą wykonania.

Domowy ketchup bez cukru

Masz problem ze znalezieniem w swoim sklepie ketchupu o małej zawartości cukru? Pokażemy Ci, że można łatwo przygotować w domu zdrowszą wersję tego popularnego sosu. Głównym składnikiem, którym posłużymy się do przygotowania keto ketchupu, będzie oczywiście pomidor. Dodając do tego odpowiednie przyprawy i inne składniki, możemy uzyskać sos o wyrazistym smaku, bez dodatku zbędnych węglowodanów.

Sprawdź jakich składników będziesz potrzebować, aby przygotować najlepszy domowy keto ketchup!

Pomidory - przetarte i pozbawione sztucznych dodatków. Bez nich nie ma mowy o keczupie! Są to warzywa, które zawierają małą ilość węglowodanów. Jednocześnie stanowią bogate źródło witaminy C, potasu i likopenu - silnego antyoksydantu. Wspomagają regulację ciśnienia krwi oraz zmniejszają ryzyko wielu chorób.

Przyprawy -
nadadzą Twojemu keczupowi charakteru. Najczęściej dodaje się takie przyprawy jak sól, czosnek, paprykę słodką i ostrą, goździki mielone oraz gałkę muszkatołową. Nie musisz się jednak ograniczać - eksperymentuj i dodawaj różne przyprawy, w końcu ma być tak jak lubisz! Pamiętaj, aby korzystać z naturalnych przypraw i ziół. Gotowe mieszanki np.w postaci “przyprawy do sosu pomidorowego” mogą zawierać w składzie cukier.

Erytrytol -
jest to słodzik o zerowej zawartości węglowodanów przyswajalnych, alternatywa dla białego cukru. Nada Twojemu keczupowi słodki smak, ale również nie wpłynie negatywnie na Twoją dietę keto. Pamiętaj, że jest on nieco mniej słodszy od tradycyjnego cukru. Zamiast erytrytolu możesz użyć stewii.

Ocet jabłkowy -
dzięki niemu uzyskasz charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak ketchupu.

Jak zrobić domowy ketchup?

Sprawdź nasz wspaniały przepis na ketchup, a gwarantujemy, że zrezygnujesz ze sklepowych gotowców. Aby go przygotować, będziemy potrzebować następujących składników:

  • 3 szklanki pokrojonych pomidorów (600 g)
  • ¼  szklanki wody (60ml)
  • 1 średnią cebulę (50 g)
  • 1 łyżkę octu jabłkowego (6 ml)
  • 1 łyżkę koncentratu pomidorowego (25 g)
  • 1 łyżeczki musztardy (10 g)
  • 1 łyżeczki czosnku granulowanego (3 g)
  • 1 łyżeczkę suszonego oregano (3 g)
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki (4 g)
  • ½ łyżeczki papryki ostrej (2 g)
  • ½  łyżeczki soli
  • 1 łyżka erytrytolu

    Przygotowanie:

    1. W ciężkim garnku dodaj pomidory, wodę, pokrojoną cebulę, erytrytol i przyprawy. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.

    2. Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego i przetrzyj przez sito, aby usunąć nasiona i skórki pomidorów.

    3. Wymieszaj octem jabłkowym, koncentratem pomidorowym, musztardą i sól według uznania.

    4. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, lub aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji.

    5. Odstaw do ostygnięcia i przelej do słoika lub butelki do wyciskania.
    
    WSKAZÓWKA
    : domowy ketchup możesz wzbogacić oliwą z oliwek

Ketchup keto - ile ma kalorii?

Keto ketchup przygotowany według powyższego przepisu będzie nie tylko smacznym dodatkiem do potraw, ale także niskokalorycznym. Dzięki wyeliminowaniu dodatkowego cukru, kaloryczność tego domowego ketchupu będzie znacznie niższa niż w przypadku gotowych produktów dostępnych w sklepach. Całość ketchupu, przygotowana z powyższego przepisu, będzie zawierała tylko 209 kalorii, a więc jedna standardowa porcja będzie zawierała nie więcej niż kilka kalorii, co czyni go idealnym uzupełnieniem diety ketogenicznej.

Domowy ketchup z powodzeniem możesz przygotować w większej ilości i zawekować w słoikach. Dzięki temu będziesz cieszyć się ulubionym sosem, gdy tylko najdzie Cię ochota, nie rezygnując z korzyści płynących z diety ketogenicznej. Kontrolując makroskładniki i kaloryczność naszych potraw, możemy osiągnąć swoje cele zdrowotne i utrzymać stabilną masę ciała, jednocześnie delektując się smakiem każdego posiłku. Jeżeli jednak nie masz czasu i zdecydujesz się na keczup sklepowy, pamiętaj, aby sprawdzać czy w składzie nie ma dużej ilości cukru.