Dozwolone słodycze na diecie keto – czyli jakie?


Jednym z podstawowych założeń diety ketogenicznej jest ograniczanie spożycia węglowodanów. Wszystkie cukry, należące do grupy mono i disacharydów, zaliczane są do właśnie do tej rodziny związków. Oznacza to, że trzymając się planu keto, o tradycyjnych ciastkach czy batonach (słodzonych m.in. sacharozą i fruktozą) najlepiej zapomnieć. Na szczęście istnieją alternatywy, które znacząco osłodzą nam trudy i wyrzeczenia, które są związane ze zmianą stylu życia. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie przekąski możesz bezkarnie spożywać, koniecznie zapoznaj się z treścią naszego artykułu.

Okazuje się, że keto alternatywy dla słodkości mogą być nie tylko pożywne, ale i wyjątkowo smaczne. Co istotne, keto słodycze coraz częściej pojawiają się na półkach sklepowych, dlatego nie ma większych problemów z ich dostępnością. Trend dotyczy nie tylko największych hipermarketów i sklepów ze zdrową żywnością. Ciekawe propozycje znajdziemy również w popularnych dyskontach. Najlepiej jednak przygotować pyszne słodkości samodzielnie. Wtedy mamy stuprocentową pewność, jakich składników używamy do ich wytwarzania. Poznaj najpopularniejsze keto słodkości i zasady związane ze spożywaniem słodyczy na diecie ketogenicznej.


Czy można jeść słodycze na diecie keto?


Silne przyzwyczajenia dietetyczne i potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego stanowią częstą zagwozdkę dla osób, które chcą przejść na dietę niskowęglowodanową. Część z nich obawia się, że pokusa sięgnięcia po szybką przekąskę stanie się na tyle mocna, iż niełatwo będzie jej się oprzeć. Czy rzeczywiście słodycze na keto są niewskazane? To oczywiście zależy. Jeśli myślimy o tradycyjnych batonach, których skład opiera się na dwucukrach – to niestety, należy ich za wszelką cenę unikać. Cukrowe słodkości, oprócz tego, że stanowią prawdziwą bombę kaloryczną, są także niezwykle obfitym rezerwuarem węglowodanów. Możemy zatem zaliczyć tego rodzaju przekąski do produktów żywnościowych, które należy całkowicie wyeliminować z keto diety. Punktem ciężkości są jednak cukry, które można zastąpić dietetycznymi alternatywami.


Organizm człowieka bardzo łatwo adaptuje się do nowych przyzwyczajeń. Można być pewnym, że po kilku tygodniach diety nieposkromiona ochota na słodkości będzie mniej dokuczliwa. Na początku z przyzwyczajeniami bardzo trudno jest wygrać. Nie trzeba jednak ograniczać się, jeśli chodzi o spożywanie słodkich rzeczy – pod warunkiem, iż będą one słodzone zamiennikami cukru. Na diecie ketogenicznej można więc zjeść keto sernik, wcinać keto batony czy sprezentować sobie pyszny keto mus czekoladowy. Różnice smakowe pomiędzy tymi produktami, a cukrowymi odpowiednikami są niewielkie. Jedyną przeszkodą może być nie do końca zadowalający wszystkich użytkowników smak słodzika. Trzeba jednak zauważyć, iż używany z głową i w odpowiednich proporcjach nie jest w zasadzie wyczuwalny w posiłkach.


Jak wprowadzać słodycze do diety keto?


Słodycze pozbawione znacznej części węglowodanów nie tylko nie przeszkadzają, ale wręcz ułatwiają wchodzenie w stan ketozy. Nic zatem dziwnego, że można je spożywać już od pierwszych dni trzymania się nowego jadłospisu. Wielu specjalistów wskazuje, że to właśnie pierwszy tydzień keto diety jest decydujący. Od tego okresu zależy, czy osoba przekona się do nowych zasad żywieniowych, czy stwierdzi, że taki pomysł jest zupełnie nie dla niej. Racjonalnie dawkowanie słodkości bez cukru mogą być pewnym wsparciem, ułatwiającym przebrnięcie przez okres adaptacji. Wszystko należy robić jednak z umiarem. Posiłki powinny być przede wszystkim różnorodne i zaspokajające nie tylko głód, ale także zaopatrujące organizm w niezbędne witaminy i minerały.

Oblicz zapotrzebowanie na makroskładniki

Jakie słodycze wybierać i na co uważać?

Wchodzenie w stan ketozy to złożony proces, który wymaga czasu i poświęceń. Wbrew pozorom wychodzenie z niego nie jest tak błyskawiczne, jak mogłoby się wydawać. Zjedzenie łyżeczki cukru czy spróbowanie odrobiny ciasta nie zniweczy naszych starań związanych z utrzymywaniem diety ketogenicznej. Nie należy jednak z tym przesadzać. Na końcu liczy się udział poszczególnych składników w rozkładzie energii. Jeśli dostarczymy zbyt wiele węglowodanów, wówczas stosowana dieta ketogeniczna nie będzie miała większego sensu. Dla własnego komfortu lepiej unikać tradycyjnych słodkości już od samego początku. Należy uważać także na produkty mocno przetworzone, które są sprzedawane jako keto batony czy keto desery. Nie zawsze będą one najlepszym wyjściem. Jeśli jednak już chcemy sięgnąć po coś słodkiego ze sklepowej półki, wybierajmy produkty z jak najprostszym składem.

Przykładowe keto słodycze z marketu


Poniżej zamieszczamy trzy propozycje na gotowy keto snack z dyskontu.

  • Sante Baton Go On Keto 50g (zawartość cukrów: 3,7 g w jednym batonie). To przede wszystkim orzeszki ziemne oraz nasiona szałwii hiszpańskiej. Producent dodał do smakołyku także cukrowe fruktooligosacharydy, zatem nie należy zjadać np. kilku batoników pod rząd, a raczej traktować jako przekąskę na “czarną godzinę”.
  • Ciastko orzechowe KETO Frank & Oli 50 g (zawartość cukrów: 4,9 g w jednym ciasteczku). Przysmak w formie owalnego ciastka składa się m.in. ze zmielonych orzechów arachidowych, inuliny i nasion chia.
  • Krem Nutlove Coco Crunch (zawartość cukrów: 8 g na 100 g produktu). Przesłodki krem z migdałami, który został dosłodzony maltitolem. Warto pamiętać, iż zbyt duża ilość spożytego słodzika może wpłynąć na niedyspozycję gastryczną.

Jak można zauważyć, nie są to słodycze idealne. Maltitol trawi się w około 40%, co oznacza, że i tak przyswoimy część kalorii pochodzących z tego alkoholu cukrowego. Znacznie lepszym pomysłem będzie zastąpienie ogólnodostępnych słodkości z etykietą keto na produkty premium, w których jest znacznie mniej cukrów. Wówczas jednak musimy liczyć się z większymi kosztami za zakupy i mniejszą dostępnością produktową. Co w takiej sytuacji zrobić? Najrozsądniejszym pomysłem jest przygotowanie słodyczy na diecie keto samodzielnie. Ewentualnie możemy sięgnąć po mniej słodkie alternatywy, które wpisują się w ramy keto przysmaków.

  • Czekolada gorzka 100% Lindt 50 g (zawartość cukrów 0,5 g w 100 g). Czekolada gorzka na keto jest jak najbardziej wskazana, o ile posiada zawartość przynajmniej 90% kakao. Może stanowić podstawę do przygotowywania deserów.
  • Czekolada keto kokosowa Cocoa (zawartość cukrów: 2,5 g w 100 g). Słodkość cechująca się kokosowym smakiem. W składzie znajdziemy przyjazny erytrytol, który jest topowym słodzikiem dla osób będących na diecie ketogenicznej.

Przepisy na domowe desery keto


Gotowe, przetworzone batoniki i keto desery najlepiej traktować jako pewną odskocznię, po którą będziemy sięgać jedynie od święta. Nie powinny stać się one składnikiem naszej codziennej diety. Co prawda potrafią być smacznie i nie wyrzucą nas ze stanu ketozy – ale nie zawsze będziemy się po nich czuć lekko. Znacznie zdrowiej i taniej jest przygotować proste przekąski bezpośrednio w domu. Przy odrobinie wysiłku stworzymy świetny keto mus czekoladowy, czy też przygotujemy szybki keto deser, który zachwyci także innych domowników i gości. Przygotowaliśmy specjalne zestawienie deserów, wraz z wyliczeniami dotyczącymi ich kaloryczności. Dzięki temu dowiesz się, jak zagospodarować smakołyk wliczając go w swoje makro.


Keto brownie

Jeden z naszych ulubionych przepisów na mocno czekoladową słodycz. W tym wydaniu deser został pozbawiony dużej ilości węglowodanów, dlatego sprawdzi się dla wszystkich osób stosujących się do zasad keto. Mieszanie składników, wyrabianie masy i krótkie pieczenie – to całkiem proste!

Przepis na keto brownie

Całość - 10 porcji
1 porcja: 330 kcal; 6,8 g B; 30,2 g T; 6,3 g W

Składniki:

  • Czekolada gorzka 70-85% 140g [14 kostek]
  • Jaja kurze 240g [4 sztuki]
  • Kawa, napar bez cukru 140 ml [2/3 szklanki]
  • Mąka migdałowa 160 g [16 łyżek]
  • Olej rzepakowy 140 ml [14 łyżek]
  • Proszek do pieczenia 2 g [1/2 łyżki]

Opcjonalnie:

  • Maliny, truskawki, borówki

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz malin dokładnie wymieszać, przelać do formy i piec 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Można zostawić kilka kostek czekolady, rozpuścić w rondelku z masłem i zrobić polewę, a na koniec udekorować malinami.

Sernik keto

Nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu może być idealną bazą do stworzenia keto sernika. Jest to deser, w którym maksymalnie ograniczyliśmy ilość występujących cukrów. W niektórych wariantach przyda się także niskowęglowodanowa mąka migdałowa oraz dodatek tłuszczu. Przedstawiamy jeden z wariantów na ten smaczny posiłek.

Przepis na keto sernik

Całość - 12 porcji
1 porcja: 360 kcal; 19,86 g B; 29,1 g T; 4,14 g W

Składniki na spód:

  • Zmielone orzechy (włoskie/pekan/brazylijskie) 100 g [1 szklanka]
  • Zmielone migdały 60 g [1/2 szklanki]
  • Masło 70 g [7 plastrów]

Składniki na masę serową:

  • Ser twarogowy tłusty 1 kg [1 opakowanie]
  • Jaja 240 g [4 sztuki]
  • Erytrytol 200 g [1 szklanka]
  • Masło 80 g [8 łyżek]
  • Mąka kokosowa 24 g [2 łyżki]

Opcjonalnie:

  • Aromat waniliowy (najlepiej keto)

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić masło przeznaczone na spód sernika. Wsypać zmielone orzechy wymieszane z mąką migdałową i zdjąć rondelek z ognia. Wymieszać składniki na jednolitą masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki natłuścić. Masę ostudzić i wyłożyć do tortownicy. Równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 8 minut, by spód lekko się zrumienił. W tym czasie zmiksować erytrytol z żółtkami (około 3-4 minuty) i dodać ekstrakt z wanilii. Następnie dodać twaróg, mąkę kokosową i miękkie masło. Ponownie zmiksować. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej. Delikatnie wymieszać łyżką. Przenieść masę na podpieczony spód ciasta. Piec w kąpieli wodnej (np. blaszka z wodą pod tortownicą) przez 60 minut w temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu). Pozostawić w wyłączonym piekarniku na kolejne 30 minut. Po upływie 30 minut ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Keto mus czekoladowy

Lekki mus jest znakomitą odskocznią dla batonów, ciast i cięższych deserów. Je się go z łatwością, próbując kęs po kęsie. Do jego wytworzenia potrzeba m.in. czekolady gorzkiej z wysoką zawartością kakao. Jak go przygotować?

Przepis na mus czekoladowy z malinami i wiórkami kokosowymi


Całość - 6 porcji
1 porcja: 291 kcal; 2,85 g B; 27,17 g T; 6,86 g W

Składniki:

  • Czekolada gorzka 70 – 85 % kakao 60 g [6 kostek]
  • Kakao 16%, proszek 10 g [1 łyżka]
  • Maliny 35 g [1/2 garści]
  • Śmietanka 30 % 400 g [40 łyżek]
  • Wiórki kokosowe 24 g [4 łyżki]

Sposób przygotowania:

Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać kakao i wymieszać. Następnie lekko ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na puszystą masę. Do śmietany dodawać stopniowo czekoladę i delikatnie wymieszać tak, by powstała jednolita masa. Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki, aby stężał. Podawać z malinami i wiórkami kokosowymi.

Dieta ketogeniczna a słodycze 


Słodycze na diecie keto są jak najbardziej dozwolone, o ile nie spożywamy ich w nadmiarze. Warto traktować je jako przyjemną odskocznię, którą możemy co jakiś czas wpisywać w jadłospis. Wybierając keto batony i inne keto słodycze należy zawsze zwracać uwagę na etykietę produktową. Tak, aby nie naciąć się na chwyty marketingowe, które rzadko są zbieżne z prawdą. Przystajemy przy swoim – najlepiej wykonać tego typu przysmaki we własnej kuchni.